Anxietatea financiara. Iata ce trebuie sa stii despre ea

Te gandesti des la banii din contul de la banca? Cel mai probabil faci asta din cauza faptului ca banii iti pot oferi siguranta zilei de maine. Atunci cand ai bani putini sau deloc simti ca viata ta este pusa in pericol. Dar situatia aceasta n-ar trebui sa te sperie intr-o masura asa de mare. O masura mica de anxietate financiara poate fi un bun motivator pentru tine ca sa faci ceva pentru schimbarea de care ai nevoie. De exemplu, daca iti dai seama ca ai cheltuit prea mult cu o saptamana inainte, anxietatea te poate face sa-ti regandesti bugetul pentru saptamana aceasta, asa incat sa te poti descurca. Sau daca saptamana viitoare ai de facut o plata substantiala, faci din vreme ajustarile necesare.

Anxietatea financiara devine o problema doar atunci cand nu-ti mai poti lua gandul de la bani. Asadar, cum sa-ti gestionezi banii si situatia sa nu scape de sub control?

Economisire

Iti faci griji in mod constant ca nu economisesti suficient pentru pensie, pentru o urgenta sau pentru educatial copilului? Oamenii sunt deseori ingrijorati daca au pus suficient deoparte sau nu si daca traiesc in limitele posibilitatilor lor, spun specialistii

Reelaborarea bugetului, deschiderea diferitelor tipuri de conturi de economii si crearea de depozite directe pot ajuta la atenuarea partiala a starii de anxietate financiara. Cheia este sa faci ceva. Cand oamenii se simt nemultumiti din punct de vedere financiar sau anxiosi, pot deveni evitanti si atunci nici macar nu vor sa-si deschida facturile sau conturile bancare. Devine un cerc vicios. Chiar daca lucrurile nu stau asa cum ti-ai dori sa fie, sa ai un plan in vigoare pentru cum poti economisi in timp te va mentine intr-o stare psihica mai buna.

Daca inca te simti anxios dupa ce ai facut (si ai respectat) un plan de economii, poate reflecta o problema mai profunda cu privire la relatia ta cu banii. Unii oameni trebuie sa se priveze de ceva pentru a economisi bani. Totul este despre cultivarea unor obiceiuri bune legate de bani – in loc de bani in sine.

Siguranta locului de munca

Imi voi pierde locul de munca? Va avea afacerea mea succes anul acesta? Grijile legate de munca sunt adesea legate de stresul financiar, spun specialistii. Aceasta frica tinde sa fie istorical. S-ar putea sa fii ingrijorat in special de siguranta ta la locul de munca, daca ai fost concediat in trecut sau daca parintii tai au avut probleme cu locul de munca cand erai copil.

A vorbi cu seful despre starea companiei si a cere feedback pentru a te asigura ca ai performante bune iti poate spori increderea. Ar putea fi util si sa-ti imaginezi cum ar fi de fapt daca ti-ai pierde locul de munca. Asta ii face pe oameni sa se gandeasca la alte optiuni de cariera, care este situatia economiilor lor, daca ar trebui sa se mute, sa vanda ceva, sa schimbe domeniul de activitate sau sa ceara ajutor familiei. Majoritatea oamenilor recunosc ca sunt departe de a ajunge efectiv pe strada, dar la nivel emotional, functioneaza ca si cum miza ar fi foarte mare.

Salariul

Banii castigati se pot simti ca o reflectare personala a valorii tale, si atunci cand esti ingrijorat de bani, salariul tau poate contribui la sentimentul de stima de sine scazuta. Daca simtim ca nu avem la fel de multi bani ca vecinii nostri, asta poate fi uneori o sursa de rusine. La un anumit nivel, am putea crede ca inseamna ca nu meritam la fel de mult ca ei.

Daca doresti sa ramai in domeniul actual de munca, specialistii iti recomanda sa incerci sa te concentrezi asupra celorlalte aspecte ale jobului care sunt implinitoare. Dar daca locul actual de munca nu iti ofera acel sentiment de implinire si un salariu mai mare este o prioritate, urmarea unei noi cariere este o optiune, la fel ca si a cere o marire de salariu. Prioritatile se pot schimba in timp, nu uita de asta.

Negocierile salariale ii fac pe multi oameni anxiosi, iar cheia este sa-ti recunosti valoarea fata de angajator. Un interviu pentru un loc de munca te poate face sa vezi mai clar cine esti si ce oferi pentru o firma interesata. 

Lipsa cunostintelor financiare

Fie ca iei un imprumut, ca iti faci o firma sau investesti in piata de valori, este complet. normal sa te intrebi daca „o faci bine”. Cei mai multi oameni detin informatii financiare dar nu si cunostinte financiare. Discrepanta dintre volumul de informatii si cei priceputi este o reteta sigura pentru anxietatea financiara. Daca vrei sa faci banii sa lucreze pentru tine, dar nu ai idee de unde sa incepi, stabileste o intalnire cu un consilier financiar. Solicita un profil de risc si sa te sfatuiasca cu privire la optiunile pe care le ai in functie de nivelul de risc. 

Datoriile

Achitarea datoriilor nu este niciodata placuta si este infricosatoare mai ales daca nu ai un plan pus la punct. Pentru aceasta e nevoie de un consilier financiar. O alta idee buna este sa ai un „partener de responsabilitate” care sa iti revizuiasca cheltuielile, cum ar fi un consilier financiar, un terapeut sau un prieten de incredere. Ei vor vedea in mod obiectiv care sunt declansatorii problemelor tale de anxietate financiara.

Furtul de identitate

Cu atat de multe dintre informatiile noastre financiare disponibile online, anxietatile legate de furtul de identitate si deteriorarea creditului sunt obisnuite, mai ales dupa ce o mare bresa de securitate apare la stiri. Oamenii simt ca pierd controlul asupra propriilor bani si date personale. Este o idee buna sa iti configurezi alerte de frauda si sa te asiguri ca ai acces usor la contul tau in cazul in care trebuie sa il blochezi rapid. Dar daca ai luat masuri pentru a-ti asigura banii si esti inca ingrijorat, este doar energie consumata deja. Fa tot ce poti si depinde de tine, dupa care poti sa stai linistit.

Comparatiile cu altii

Unii oameni nu vor decat hrana si un adapost deasupra capului. Altii vor sa cumpere tot ce e nou prin magazine sau vad la cunoscuti si tot nu le ajunge. Intreaga industrie de marketing este conceputa sa creeze nevoi acolo unde nu exista. Fii multumitor de ceea ce ai, cumpara numai ce-ti trebuie cu adevarat si nu te mai compara cu altii. Esti unic din toate punctele de vedere. Si asta e un lucru grozav.

 

Anxietatea financiara te poate baga in multe probleme daca nu iei masuri rapide de gestionare a ei. Solutiile le-am mentionat mai sus. Un psihoterapeut iti poate fi de un real folos pentru ca te poate ajuta sa vezi mai clar situatia in care te afli si sa schimbi felul in care te raportezi la bani. Solutiile pot fi mai rapide decat crezi prin psihoterapie scurta strategica. Contacteaza-ne la cabinet si vei vedea.