Anxietatea generalizata la adulti
Anxietatea este caracterizata printr-un sentiment de greutate, de apasare. Pacientul este ingrijorat si simte frica in multe situatii. Intensitatea acestor stari poate fi usoara, moderata sau severa. Chiar daca este normal sa fim anxiosi in anumite situatii de viata, nu este normal sa nu ne putem controla anxietatea (preocuparea). Sa nu ne mai putem desfasura activitatile cotidiene. Anxietatea generalizata este o afectiune de lunga durata care provoaca ingrijorare cu privire la multe situatii si aspecte, nu doar pentru un eveniment specific. Persoanele suferinde se simt anxioase aproape toata ziua si nici nu-si mai amintesc cand a ost ultima data cand s-au simtit relaxate. Chiar daca o ingrijorare poate lua sfarsit este curand inlocuita cu o alta. Ingrijorarea pare ca nu se termina niciodata.
Simptome de Anxietate Generalizata
Aceasta afectiune produce atat simptome psihice cat si fizice. Ele pot sa varieze de la persoana la persoana dar pot include.
- Stare de neliniste, de ingrijorare
- Dificultati de concentrare sau de somn
- Ameteala sau palpitatii
Cand sa ceri ajutor pentru anxietate
Ocazional sentimentul de anxietate este normal si explicabil. Dar daca a ajuns pana acolo iti afecteaza rutina zilnica si-ti provoaca tulburare inseamna ca trebuie sa ceri ajutor. Incepe cu o vizita la medicul de familie care te va trimite la un specialist pentru diagnosticare si tratament.
Ce anume cauzeaza aceasta tulburare
Cauzele exacte ale anxietatii generalizate nu sunt pe deplin cunoscute dar specialistii cred ca est vorba de o combinatie de factori:
- Suprasolicitare emtionala si comportamentala
- Dezechilibru chimic la nivelul creierului (serotonina si noradrenalina – substante implicate in reglarea dispozitiei)
- Genele mostenite de la parinti – daca ai rude cu aceasta boala creste incidenta ei in ce te priveste de 5 ori
- Istoric de evenimente stresante sau de experiente traumatice (violenta in familie, abuz in copilarie sau hartuire)
- Istoric de abuz de alcool sau droguri
- Boli dureroase, precum artrita
Chiar si asa, multe persoane par sa dezvolte anxietate generalizata fara vreun motiv anume.
Cine este afectat
Anxietatea generalizata este o afectiune raspandita mai ales la grupa de varsta de adulti tineri sau de varsta mijlocie. Specialistii sustin ca 5% din populatie sufera de aceasta boala. Femeile sunt ceva mai afectate decat barbatii.
Cum se trateaza Anxietatea Generalizata
Anxietatea generalizata poate afecta semnificativ viata cuiva si este necesar un tratamement care sa amelioreze simptomele mai intai si apoi sa le elimine complet. Acest lucru se realizeaza prin medicatie recomandata de psihiatru in urma diagnosticarii bolii si prin psihoterapie. Scopul medicamentelor este sa regleze functionarea chimicala nivelul creierului iar cel al terapiei sa modifice felul in care pacientul se raporteazala boala. Psihoterapia Scurta Strategica are rezultate bune in recuperarea pacientilor anxiosi si poate oferi solutii eficiente in numai 7 sedinte (in medie). Daca esti suferind de anxietate, poti apela cu incredere la aceasta forma terapeutica.
Ce puteti face pentru sine
Ajutorul specializat ajuta mult la recuperarea starii pacientului dar si acesta poate face cateva lucruri pentru propia sanatate:
- Sport regulat
- Renuntare la tigari
- Renuntare la cofeina si alcool
- Frecventarea programelor de recuperare
- Citirea de literatura de specialitate, pentru o mai buna intelegere a bolii
Stim ca nu e usor sa schimbati obiceiurile mai ales daca le aveti de ani de zile. Este cu adevarat un efort pentru sanatate, care chiar merita facut. Dupa cateva luni de perseverenta veti vedea ca va veti simti mult mai bine. Ca si cum o greutate imensa vi s-ar fi ridicat de pe umeri. Nu vreti asta?