Anxietatea indusa de medicamente, cafea sau alcool. Nu o neglija

Majoritatea specialistilor in domeniul medical considera ca fiecare persoana este unica, motiv pentru care poate reactiona la medicamente sau substante precum cafeaua sau alcoolul intr-un mod neobisnuit. 

Reactii anxioase la unele medicamente

Sa zicem ca ti s-a recomandat un tratament pentru ca te doare stomacul si de cand ai inceput sa-l iei, ai devenit foarte nelinistit. Nu faci imediat legatura cu medicamentele luate si dupa o vreme nu mai poti dormi bine, alimentatia iti devine haotica, esti iritat si nu intelegi ce e cu tine. In aceasta situatie trebuie sa ceri in prima instanta ajutorul medicului de familie care poate analiza contextul tau medical si mai precis ce-ti face rau din medicamentul luat. Apoi, evident, trebuie schimbat cu ceva adecvat organismului tau. Daca si dupa aceea si manifestari anxioase, se recomanda sa apelezi la un psiholog.

Cafeaua si alcoolul

Poate ca esti consumator de cafea sau de alcool. Sau poate de amandoua. Daca mai iei si medicamente pentru diverse afectiuni, e foarte posibil a aceasta combinatie sa-ti induca o stare de neliniste si agitatie. Limiteaza-te la o cafea dimineata devreme si atat. Trebuie sa ai grija ca si unele ceaiuri pot sa aiba acelasi efect ca si cafeaua. In privinta alcoolului indicat ar fi sa-l elimini complet. Alcoolul da pe moment o stare de relaxare si de confort, dar dupa cateva ore urmeaza un recul: oboseala si iritare. Acestea nu sunt stari pe care sa ti le doresti. Dar daca nu se poate, rareste-l pana la un consum ocazional, la evenimente. Altfel starea ta de sanatate se va deteriora treptat. Si cu siguranta nu vrei asta.

Lucruri care te ajuta sa previi sau sa diminuezi anxietatea

  • Echilibrul alimentar
  • Sportul regulat
  • Program zilnic de somn 
  • Munca 8 ore pe zi, nu mai mult
  • Obiceiul comunicarii deschise cu familia si prietenii
  • Consultatii si analize medicale anuale

Dupa cum vezi daca ai ajuns la anxietate indusa, e necesar sa faci schimbari al felului tau de vietuire. Poti sa ceri ajutor familiei si medicului de familie. Dar cel mai eficient este sa apelezi la un psihoterapeut care te va ajuta sa faci schimbarile necesare. Te asteptam la cabinet ca sa primesti ajutorul de care ai nevoie.