Anxietatea si comportamentele gresite. Uite ce sa corectezi

Sunt multe persoane care au primit de la specialisti diagnostic de anxietate. Nu mai e nimic neobisnuit in asta. Traim intr-o lume grabita, ingrijorata, impovarata cu tot felul de temeri. De fapt, e mare minune ca inca sunt unii care n-au ajuns la patologic in privita fricilor, ingrijorarilor, stresului, etc. Persoanele afectate de anxietate nu-si dau seama cat este de dificil pentru cei din jurul lor sa-i suporte, sa-i sustina si in permanenta sa le calmeze starea de spirit. Este un consum interior incredibil de mare. Tocmai de asta scriem aceste randuri, pentru a-i constientiza pe anxiosi de aceste probleme si in felul acesta sa-i ajutam sa se corecteze. Desigur ca vor avea nevoie de ajutor pentru asta, dar e un mare pas inainte atunci cand isi dau seama ce probleme au. 

 

Teama de esec

Aici trebuie sa recunoastem ca nu numai anxiosii se tem de esec. Majoritatea oamenilor o fac. Esecul – oricare ar fi el – nu este usor de suportat. Starneste in tine o revolutie, te face sa-ti pui o multime de intrebari si sa nu gasesti la toate raspuns. Problema cu anxiosii e ca transforma un esec intr-o catastrofa. Adica exagereaza situatia in care se afla si problema pe care o au. De fapt, daca privesti un pic retrospectiv la esecurile avute pana acum, n-au fost toate catastrofe, nu-i asa? Esecul este o modalitate excelenta de a invata si de a-ti exersa capacitatile de redresare dintr-o problema sau alta. Anxiosii sunt paralizati in decizii si actiuni de un esesc anterior sau de posibilitatea aparitiei uni nou esec. Adica isi traiesc viata lasand frica sa decida in locul lor. Intelept este sa constientizezi cauza esecului avut, sa inveti din el si sa-l transformi pe viitor intr-un succes. Multi oameni mari care ne servesc drept modele au trecut din multe ori prin esecuri. Ceea ce i-a facut mari a fost tocmai felul in care au transformat esecul in succes. Daca ei au putut, cu siguranta si tu poti face asta. 

 

Teama de respingere

Se intampla de multe ori sa fim respinsi. Nu neaparat din vina noastra ci pentru simplu fapt ca lumea nu are vreme de noi. Lumea nu are vreme nici de ea insasi. Putem sa ne confruntam cu respingerea dupa ce ne-am evaluat propriul comportament. Trebuie sa stim sa comunicam, sa avem tact in relatiile cu ceilalti, sa stim sa fim politicosi si manierati. Problema cu anxiosii e ca ei iau respingerea foarte personal. Nu pot face diferenta intre respingerea cu cauze intemeiate si cea fara fundament. Atunci cand ti-e teama ca vei fi respins se va vedea asta. Poarta-te natural, cu incredere si in niste limite ale cotidanului in tot ceea ce faci. Si vei vedea ca riscul de respingere scade simtitor. 

 

Teama de critica vs. autocritica

Critica la anxiosi e un subict delicat din toate punctele de vedere. Ei insisi sunt critici. Cu ceilalti si cu ei insisi. Insa in momentul in care altcineva ii critica pentru un anume motiv, se transforma totul in catastrofa. Cel mai probabil anxiosul (mai ales daca este vorba de o femeie) va sfarsi intr-o repriza de plans sau intr-o faza de comportament de respingere fata de toti cei din jurul sau. Nu-si dau seama ca e ceva ce trebuie schimbat pentru binele personal si ca poate acea critica este facuta de o persoana careia chiar ii pasa de anxios. Dupa un astfel de moment va fi foarte greu ca relatia dintre parti sa mai aiba vreun sens constructiv. In felul asta anxiosii raman treptat singuri, pentru ca din cauza raportarii deficitare la critica (sau la simple observatii) ii indeparteaza pe toti e din jur. Chiar si pe membrii familiei. Incearca sa-ti faci o autoanaliza foarte serioasa si fii constient ca, si tu la fel ca oricare alta persoana, ai lucruri pe care ar trebui sa le schimbi si sa le corectezi. E pentru binele tau, nu pentru ca cineva are pretentia sa te schimbe. 

 

Daca reusesti sa schimbi aceste comportamente viata ta va deveni mult mai simpla si mai usoara. Vei deveni mai agreabil celor din jur si prin relationare si raportare corecta la ceilalti vei vedea ca influenta bolii asupra ta va scadea. Daca iti dai seama ca nu poti face aceste schimbari de unul singur, cere ajutor la cabinetul de psihoterapie scurta strategica. Psihoterapeutul va personaliza tratamentul de recuperare si in mai putin de 2 luni te ve simti mult mai bine.