Anxietatea si principalii factori declansatori
Societatea in care traim este presarata cu nenumarati factori declansatori de anxietate si, din pacate, multi dintre noi nu reusim sa-i gestionam. Ne ingrijoram, ne agitam, ne imbolnavim cel mai adesea din cauza unor lucruri pe care nu le putem controla mai deloc.
Ca ai putea fi bolnav fizic
Teama de boala este strans legata de teama de moarte. In teama de moarte se aduna practic toate temerile noastre. Insa, atunci cand ti-e frica de boala te temi mai mult de un eventual chin al bolii inainte sa ajungi la moarte. Nimeni nu vrea sa moara. Si totusi toti murim. E ceva ce stim de la cele mai fragede varste. Dar conteaza cand si cum vine moartea. Conteaza cand si cum se instaleaza boala. Oamenii se tem mai mult de boala fizica, dar si cea psihica doare mult. Poate mai mult decat una fizica. Ne-ar usura mult viata daca ne-am impaca intr-un fel cu gandul mortii. Si asta sa ne faca sa traim frumos, cu folos, cat mai simplu si sanatos.
Te ingrijorezi cu privire la cei dragi
Cei dragi ne produc mai multe ingrijorari decat propria persoana. Copiii, partenerii de viata, parintii, rudele apropiate, prietenii sunt surse inepuizabile de ingrijorari si declansatori de anxietate. Trebuie sa facem o distinctie clara intre ce putem face pentru ei si care sunt lucrurile care depind de ei sau care depasesc pe toata lumea. Daca nu facem asta ne pierdem echilibrul cotidian, ne dam vietile peste cap. Trebuie sa cerem ajutor de specialitate atunci cand vedem ca suntem depasiti de situatii.
Banii, fie ca ai fie ca n-ai
Vremurile tulburi pe care le traim ne fac sa ne gandim des la bani. Daca nu-i avem, am vrea sa-i avem. Credem ca asa am duce o viata mai buna. Daca ii avem, ne temem sa nu-i pierdem si odata cu ei viata buna si privilegiile. Adevarul e pe la mijloc. Ne trebuie bani pentru un trai decent, dar vietile noastre nu depind in intregime de bani. Sunt multe variabile pe care nu le putem controla nici macar cu multi bani. Trebuie sa invatam sa ne raportam la necesitati, nu la placeri. E un lucru greu, dar odata depasit castigam mult la capitolul maturitate interioara. Si devenim un bun exemplu pentru copiii nostri si pentru oamenii din jur.
Lipsa somnului si stimulantele
Majoritatea dormim putin si prost. Consumam stimulante ca sa avem energie pentru o noua zi, numai ca pe termen lung asta ne impinge la anxietate si o sanatate fizica subreda. Carentele de somn au prostul obicei sa acutizeze orice merge prost in noi. Ies la iveala boli gastrointestinale care ne dau mari batai de cap. Trebuie gasit un echilibru somn/activitate iar stimulantele trebuie reduse mult sau scoase complet din alimentatie.
Anumite medicamente si diete
Ca luam medicamente fara prescriptie medicala stie toata lumea. Luam ceva de la farmacie si credem ca e bine. Ne dorim sa slabim si incercam orice pana ne dam organismul peste cap. Ar trebui sa invatam sa traim mai lent, sa ne facem timp pentru sanatatea noastra si pentru o alimentatie echilibrata.
Perfectionismul
Dorinta ca totul sa fie perfect ne complica mult existenta. Nu spunem ca trebuie sa coboram stacheta lucrurilor pe care le facem, dar perfectionismul n-ar trebui sa devina un chin, ci un scop catre care sa tindem. Lumea in care traim e imperfecta, la fel si lucrurile pe care le facem noi. Trebuie sa ne acceptam imperfectiunile si erorile cu dorinta sincera ca data viitoare sa fie mai bine. Experienta si dorinta de mai bine conteaza mult si iti asigura si confortul sufletesc de care ai nevoie.
Certurile care afecteaza relatiile
Avem tot felul de relatii in vietile noastre. Dar cel mai mult ne afecteaza si ne imping la anxietate cele cu membrii familiei. Relatiile de cuplu, relatiile cu copiii sau parintii. Apoi ne afecteaza relatiile de la locul de munca sau de la scoala, cele cu prietenii si colegii. Incercati sa rezolvati problemele pe care le intampinati cu calm si rabdare. Cereti ajutor cand situatiile va depasesc. Nu e nicio rusine. Problemele nerezolvate vor deveni un chin pentru voi si celelalte persoane implicate. E o cale sigura catre anxietate si posibil depresie.
Povara suprainformarii
In fiecare zi ne uitam la stiri si aflam o multime de lucruri care ne imping la anxietate. Chiar daca unele se petrec la celalalt capat al lumii, noi ne ingrijoram din cauza lor. Pentru o buna sanatate psihica e bine sa selectam stirile si sa le dam importanta cuvenita. Adica sa nu le tratam pe toate cu aceeasi importanta. Pentru ca nu o au si nici nu merita sa ne imbolnavim din cauza lor. La fel se intampla si cu materialele de pe internet. Se vorbeste mult, dar foarte putin din ce se vorbeste e si adevarat si important si ne priveste pe noi.
Teama de separare de cineva drag
Aceasta separare poate fi divort, mutare in alta localitate/tara, moarte, etc. Atunci cand e vorba de cineva drag orice forma de separare e un fel de moarte in sufletul nostru. Si e mai rea decat orice durere fizica sau de propria moarte. Trebuie sa fim constienti ca totul in lumea aceasta are un sfarsit. Sa-i apreciem pe cei dragi cata vreme sunt cu noi. Sa-i iubim, sa-i respectam, sa-i ajutam. Sa facem tot ce putem ca sa le fie bine si lor si noua. Nu putem controla lucrurile si e mai simplu sa acceptam situatia decat sa ne chinuim toata viata.
Teama de dezastre majore
Cutremure, uragane, alunecari de teren, inundatii… Dezastrele din lumea noastra nu se termina niciodata. Trebuie sa fim pregatiti sa le infruntam daca locuim in zone expuse la ele. Atat cat este cu putinta. Si sa invatam sa traim fara teama. Daca traim cu teama inseamna ca traim numai pe jumatate. Si nu se mai poate numi viata
Lipsa controlului asupra unor situatii
Da, multe situatii sunt incontrolabile. De exemplu razboaiele, epidemiile, dezastrele naturale, accidentele… Si cu teama asta trebuie sa ne invatam sa traim. Trebuie sa recunoastem ca putem controla doar putine lucruri. Doar pe cele care ne privesc direct. Indicat este sa ne limitam la a ne preocupa de acestea. De lucrurile mai mici. Nu putem duce in spate povara lumii.
Daca te-ai recunoscut macar in cateva randuri din cele scrise aici inseamna ca te lupti cu anxietatea. Suntem gata sa te ajutam, cauta-ne la cabinetul pe psihoterapie scurta strategica. Meriti sa traiesti fara frici si sa fii sanatos.