Anxietatea si razboiul. Ce putem face ca sa ne controlam anxietatea?
In ultimele luni vestile despre razboiul din Ucraina au curs neincetat in emisiunile de stiri. Oricat de echilibrat sufleteste ai fi, cu siguranta nu ai cum sa nu te ingrijorezi. Adica sa devii anxios intr-o masura mai mare sau mai mica. Presiunea media a fost uriasa dar treptat a mai scazut. Chiar si asa, oamenii continua sa se ingrijoreze: daca imi pierd serviciul, daca imi creste rata la banca si nu o mai pot plati, daca imi pierd casa in care stau cu familia, ce punem pe masa copiilor si cu ce le platim cele necesare pentru scoala, cum sa ma raportez la refugiatii care patrund in tara, daca razboiul ajunge si la noi, daca preturile cresc si mai mult? Acestea sunt doar cateva dintre motivele de ingrijorare care au aparut ori s-au acutizat in ultimele luni.
Specialistii in sanatate mintala atrag atentia asupra cresterii nivelului de anxietate pe care populatia o resimte.
Asadar, ce sa faci asa incat anxietatea sa nu-ti dea viata peste cap? Desigur, cea mai simpla varianta este sa consulti un specialist. La cabinetul de terapie scurta strategica in mod cert te putem ajuta. Dar daca esti de parere ca poti gestiona singur situatia, iata in randurile de mai jos, iti dam o mana de ajutor.
Nu te ingrijora de lucruri care nu depind de tine
Cu siguranta ti-ai dat seama pana acum ca daca te ingrijorezi in privinta razboiului, acesta n-o sa inceteze. Nu este un lucru care depinde de tine, ca om de rand. Se fac eforturi la niveluri inalte pentru incetarea razboiului, dar nu stie nimeni cand va inceta si, concret, care vor fi consecintele pentru fiecare persoana in parte. Asadar, nu poti decat sa te preocupi de lucruri pe care le poti controla, care depind de tine. Asa-i ca privind lucrurile mai concret, nu mai simti povara intregii lumi pe umerii tai? Este nevoie de schimbarea perspectivei din care privesti lucrurile.
Fii pregatit tu si cei dragi tie. Adapteaza-te la schimbare
Sa fii pregatit pentru schimbare e un lucru greu, dar vremurile pe care le traim necesita vigilenta si capacitate mare de adaptare. Schimbari apar mereu, cu sau fara razboi. Asadar, orice ar veni tu fii gata. Ce inseamna asta? Inainte de toate inseamna sa nu crezi tot ce asculti, vezi sau ti se spune. Activeaza filtrul gandirii logice, analizeaza, concluzioneaza si actioneaza. Daca iti dai seama ca locul tau de munca se zdrungina, fii imediat gata sa cauti altul. Daca iti dai seama ca urmeaza o criza alimentara, fa-ti rezervele necesare tie si familiei tale. Cumpara cat iti trebuie dupa ce ai calculat necesarul, nu da buzna panicat in magazin nestiind cum si cu ce sa umpli cosul mai repede si apoi sa ramai fara bani.
Fii atent, fii rezonabil, fii echilibrat. Actioneaza cu calm si logica in tot ce faci, pornind de la premisa ca orice problema are o solutie si ca pana acum ai depasit in viata ta tot felul de probleme. Un om pregatit, bine informat si care nu se panicheaza, va reusi sa treaca de orice problema.
Fa economii. Invata sa fii un bun gospodar
Desigur ca banii reprezinta un indicator al ingrijorarii. Cu ceva bani in cont sau in portofel te simti mai bine, esti mai optimist si crezi ca poti depasi orice criza. Asta e valabil oricand, nu doar din perspectiva razboiului. Asadar, daca ai bani, economiseste. Daca nu ai, cauta sa gasesti un loc de munca, fie si temporar, ca sa-ti faci ceva rezerve. Nu te mai arunca la cumparaturi care nu sunt necesare sau nu-s urgente. Limiteaza-te la strictul necesar. Nu confunda necesitatile cu dorintele. De exemplu, nu pleca in vacanta daca la intoarcere trebuie sa te imprumuti pentru mancare sau daca trebuie sa platesti rate la vacanta. Inseamna ca nu-ti permiti. Poti sa faci vacanta si acasa sau la tara la bunici cu costuri mici.
Specialistii spun ca o familie trebuie sa aiba ca economii permanente necesarul pe 3 luni. Tu ai asa ceva? Daca nu, taie de pe lista de viitoare achizitii televizorul ala urias care nu-ti trebuie, telefonul ala scump daca cel vechi inca merge, upgrade-ul la calculatorul pentru jocuri, renovarea casei daca nu e musai s-o renovezi sau schimbarea garderobei cu haine de firma. Cum ziceam, fii rezonabil. Lasa dorintele deoparte si ocupa-te de necesitati si economii. Nu e usor, dar trebuie sa faci asta. Cu ceva economii la banca, nivelul anxietatii tale poate scadea pana aproape de valori normale.
Sa recapitulam…
Pentru ca stim sigur ca nu ti-a placut ce-ai citit, e necesar sa recapitulam: informeaza-te din surse sigure, adapteaza-te la schimbare, devino un bun gospodar si un om econom. Cu cat iti cunosti mai bine situatia si iti analizezi punctele slabe, cu atat poti actiona mai rapid si mai bine pentru remedierea situatiei. Devii treptat stapan pe situatie, nu te va mai stapani situatia pe tine. Te vei redescoperi pe tine in acest proces, vei deveni mai calm, mai logic, mai proactiv. Vei putea lasa deoparte ingrijorarile, panica ocazionala, dezorganizarea si cheltuielile inutile. Vei invata lucruri noi care iti vor prinde foarte bine.
Crezi ca nu se poate?
Noi stim sigur ca in tine zace o putere inca nedescoperita…