Anxietatea si simptomele sale suparatoare
Anxietatea nu reprezinta o singura boala ci desemneaza un grup de afectiuni asemanatoare. Simpomele nu variaza numai de la o afectiune anxioasa la alta ci si de la un pacient la altul, in functie de contextul in care traieste. O persoana poate suferi atacuri de panica in somn, in timp ce este in siguranta in propria casa. Alta persoana poate deveni nelinistita gandindu-se la ziua de maine sau la viitorul copiilor sai. Alta nu poate iesi din casa din cauza unor temeri necontrolate referitoate la oameni – iata cat de variate sunt formele anxietatii. Dar, in ciuda varietatii, exista un simptom care este intalnit la toate felurile de anxietate – frica.
Cum se simt anxiosii?
De cate ori vor sa faca ceva, chiar si cand e vorba de lucruri pe care le-au mai facut si au iesit bine, ei sunt cuprinsi de teama si retinere. Se preocupa excesiv de rezultatele respectivei actiuni. Au stari de tensiune, dificultati de concentrare si viziune pesimista asupra intregii lor vieti. Sunt usor de provocat pentru ca sunt irascibili, nelinistiti si excesiv de atenti la posibile pericole si riscuri.
Din punct de vedere fizic inima le bate mai puternic, au ameteli si disconfort gastro-intestinal. Transpira excesiv chiar si atunci cand nu fac vreun efort fizic. Respira cu dificultate, urineaza frecvent si au tulburari de scaun. Ii doare capul si prezinta tensiune musculara, spasme si tremur corporal. Li se intampla frecvent sa nu doarma, pentru ca dupa o perioada de cateva saptamani sau luni de anxietate sa ajunga la insomnie. Implicit se confrunta cu o stare de oboseala intensa. Sunt coplesiti si depasiti de situatie.
Anxietatea si depresia
Se intampla destul de des ca axietatea sa fie legata de depresie, pentru ca e vorba de aceeasi vulnerabilitate care produce ambele afectiuni. Depresia si anxietatea se agraveaza reciproc si adesea se trateaza impreuna. Dar, daca doresti sa duci o viata normala si frumoasa, cere ajutor oricat de complicata ar fi ajuns situatia ta.