4 lucruri pe care sa le faci pentru a te apropia de copilul tau
Fiecare parinte isi doreste sa fie apropiat de copilul sau. Sa comunice bine cu el si sa ii poata da starea de bine si de siguranța de care acesta are nevoie. Dar nu toți parintii reusesc sa construiasca o relație buna cu copiii lor. Si mai tarziu acest lucru poate avea consecințe neplacute de ambele parti. Iata ce poți face ca sa iți ajuți copilul.
Minunea unei atingeri
Atat copiii cat si adulții isi exteriorizeaza afecțiunea prin atingeri. O imbrațisare sau o mangaiere fac mai mult decat o gramada de cuvinte. Un gest simplu te ajuta sa te apropii de cel drag al tau si sa construiți o relație de durata. Copiii isi percep parinții si afecțiunea lor prin atingeri. Asa te simt ei aproape. Acest lucru ii fac sa se simta in siguranța si capata mai multa incredere in parinti.
Relatiile se bazeaza pe comunicare
Nu porni de la premisa ca cei mici nu ințeleg lucrurile complicate pe care vrei tu sa le transmiți. Vei fi surprins sa vezi cat de mult te ințeleg si cata nevoie au cei mici ca parinții lor sa le vorbeasca. Simplul fapt ca parintele ii vorbeste il face pe copil sa se simta important. Isi da seama ca i se acorda incredere si ca este tratat cu respect. Chiar asa la varsta frageda pe care o are.
Ora cu povesti pentru copilul tau
Iti aduci aminte ca parintii tai iti citeau in fiecare seara cate o poveste? Poate ca ei nu aveau atat de multe cunostinte despre parenting asa cum ai tu acum, dar intelegeau ca e important ca ei sa faca parte din universul copilariei tale. Si-ti citeau povesti cu printi si printese. Si tu si ei va transpuneati in poveste si deveneati personaje inzestrate cu puteri neobisnuite. Tragem concluzia de aici ca e important sa le citiți copiilor povesti sau mai tarziu carți adecvate varstei lor. Dincolo de timpul de calitate petrecut impreuna, ii formați si un obicei folositor – sa ii placa sa citeasca, sa se simta confortabil in preajma carților. Lucrul acesta il va ajuta pe copil si mai tarziu la scoala.
Joaca-te cu copilul tau indiferent ce varsta are
O sa spuneti ca va e greu sa va copilariti, ca sunteti obositi si ca aveti o gramada de treaba. Dar socializarea se invata in familie si daca vreți sa aiba prieteni ii veți invața chiar voi cum sa faca asta. Mai mult decat atat, joaca intareste relatiile de familie, antreneaza abilitati importante si poate fi un moment de relaxare pentru toata lumea. Pana la urma, treburile pe care le aveti de facut nu pleaca nicaieri. Copiii sunt mai importanti decat treburile. Aveți grija la prioritati!
Asa e ca sunt lucruri simple pe care le stiați? Problema nu este ca nu le stiati ci ca nu le aplicati. E o problema de vointa, de adaptare si de prioritizare. E un efort, dar ce efecte spectaculoase pot aparea in viata copiilor, mai tarziu. Chiar merita efortul!