Astenia de toamna, invata de pe acum s-o combati

astenia

Astenia de toamna este mai putin cunoscuta decat astenia de primavara, dar asta nu inseamna ca ea nu e o problema reala. Sunt persoane care chiar au astenie de vara! Depinde de felul in care fiecare persoana se raporteaza la schimbarile sezoniere.  Astenia in general inseamna oboseala care nu mai trece chiar daca dormi, stare persistenta de somnolenta, tristete fara motiv. Sau cum se spune popular, o stare suparatoare de morocaneala care nu trece asa repede precum am vrea. La simptomele enumerate mai sus se pot adauga dureri de cap, pentru ca toamna se schimba durata zilei, temperatura scade uneori brusc si vremea in general este mohorata si ploioasa. De asemenea, astenia poate insemna si vulnerabilitate la bolile de sezon, imunitate scazuta.

Astenia afecteaza persoane de orice varsta

Astenia de toamna afecteaza copiii care incep scoala, parintii care au copii la scoala, persoanele intoarse de curand din vacanta care inca nu si-au intrat in ritmul de munca sau de studiu. Te impiedica practic sa asimilezi schimbarile periodice din viata ta. Te face mai vulnerabil, mai usor de iritat si enervat. Obosesti mai repede, sunt mai multe lucruri care te supara – desi unele  n-ar trebui. Ai o stare generala de disconfort si neplacere atat psihologic cat si fizic. Daca ti s-a mai intamplat si in anii trecuti sa suferi de astenie sezoniera, e bine sa inveti sa preintampini situatia.

Iata ce e bine sa faci cu ceva vreme inainte sa se instaleze toamna pe deplin

  • Foloseste o alimentatie echilibrata, cu vitamine si proteine. Nu incepe cure de slabire in perioada astenica.
  • Cauta sa petreci cat mai multe ore in natura, fa sport si activitati recreative.
  • Respecta orele de somn, nu doar ca numar ci si ca interval orar pe durata noptii. Somnul de noapte este cel autentic, odihnitor. El te pastreaza sanatos.
  • Bucura-te de somn si relaxare chiar si in timpul zilei, cand e posibil. Somnul de frumusete inseamna si sanatate!

Daca te gandesti bine, iti dai seama ca lucrurile mentionate mai sus ar fi de folos sa le aplici zi de zi in viata ta, nu doar ca sa previi astenia. Daca ai grija de sanatatea ta in mod constant vei putea preveni multe alte probleme, nu doar astenia sezoniera. Grija fata de tine nu inseamna sa numeri caloriile alimentelor pe care le cumperi sau le consumi si nici sa bati in cuie 110% orele de culcare si trezire. Permite-ti o oarecare flxibilitate, dar nu uita principiul.