5 lucruri pe care sa nu le faci daca suferi de atac de panica

atac de panica

Incercam sa oferim cat mai multe informatii de natura practica celor care sufera de atac de panica dar si celor care au membri in familie sau prieteni dragi cu aceasta afectiune. Sa se cunoasca pe sine mai bine, sa stie ce sa faca si ce nu, unde sa ceara ajutor, la ce sa se astepte, etc. Speram sa le fie de ajutor si sa castige batalia cu atacurile de panica.

 

Sa nu crezi ca vor trece de la sine si ca e doar un moment dificil

Cu totii avem momente dificile in viata. Sunt suisuri si coborasuri. Dar atacul de panica nu este unul dintre ele. Este o afectiune psihologica perfida care trebuie diagnosticata corect si tratata cat mai repede cu putinta. Trebuie sa faci asta cu atentie si la cel mai bun specialist la care ai acces. In felul acesta vei gasi vindecare si vei putea sa revii la viata ta. Fii singur(a) ca nu vor trece de la sine. Lasate netratate, atacurile de panica se vor intensifica si se vor asocia cu alte boli psihosomatice. Nu lasa sa ti se intample asa ceva!

 

Sa nu incepi un tratament pe care sa-l abandonezi de cum te simti un pic mai bine

E adevarat ca dupa cosmarul trait cu atacul de panica, atunci cand incepi sa te simti un pic mai bine crezi ca… gata! Te-ai vindecat. Nu mai ai nevoie de medicamente sau de terapie. Dar este o capcana. Oamenii se obisnuiesc greu cu raul, dar se obisnuiesc instantaneu cu binele si cred ca li se cuvine. Chiar si atunci cand te simti semnificativ mai bine (lucru pe care toata lumea implicata in recuperarea ta si-l doreste!) trebuie sa continui cu medicatia si terapia. Daca nu faci asa, va urma recaderea. Asta inseamna ca toata stradania ta si a terapeutului a fost cam degeaba. Recaderea te face sa iei lucrurile de la capat. Doar nu vrei sa pierzi timpul, banii si recuperarea ta care este doar la un pas distanta?! Au romanii o vorba care se aplica in cazul de fata: “sa nu te ineci la mal”.

Sa nu fii singur daca esti predispus la atac de panica frecvent

Chiar daca atacul in sine dureaza doar cateva minute, e bine ca pana la recuperarea ta din aceasta afectiune sa nu locuiesti singur(a). Ai nevoie de cineva apropiat care sa-ti sara in ajutor. Chiar daca ar fi doar in preajma ta, chiar daca s-ar rezuma la incurajari verbale – inseamna mai mult decat crezi. Reprezinta un pilon important in recuperarea ta. Te ajuta sa capeti curaj si sa castigi timp pana la vindecarea completa. Nu-i goni de langa tine pe cei dragi doar pentru ca nu vrei sa te vada panicat(a). E adevarat ca nu e o priveliste placuta pentru nimeni, dar fara ajutorul lor risti sa ajungi la anticipare. Aceasta este chiar mai rea decat un atac de panica pentru ca te obliga sa traiesti mereu cu frica (“aoleu, daca incepe iara?”).

 

Sa nu crezi ca va fi usor sa revii la viata ta de dinainte

Atacul de panica nu este o afectiune superficiala, deci daca esti de parere ca-ti vei reveni cat ai bate din palme, sa stii ca te inseli. Nu-ti spunem asta ca sa mai adaugam ceva bagaj la cel pe care il ai deja. Este doar dorinta noastra ca tu sa fii constient(a) ca se va da o lupta. TU vei fi eroul principal. Vei fi sustinut de terapeut (e musai sa ai incredere in acesta), de medicatie, de familie, de prieteni, de eventuale grupuri specializate in sprijin pentru cei cu atac de panica. Veti invinge impreuna, dar o vreme lupta va fi acerba. Fii gata pentru aceasta. Presupune mai mult decat orice sa iti doresti cu adevarat vindecarea. Si sa ramai cu aceasta vindecare. Nu sa dureze cateva luni si apoi sa reincepi tratamentele. Sa fii bine tot restul vietii tale.  

 

Sa nu dai vina pe parinti ca ti-au lasat asa o mostenire genetica

Nu o data se intampla ca tineri care sufera de atac de panica sa dea vina pe parinti. E adevarat ca sunt specialisti care sustin ca sunt si cauze genetice care declanseaza aceasta boala, dar nu te ajuta cu nimic sa-i invinovatesti. E clar ca nu si-au dorit asa ceva pentru tine. Niciun parinte nu doreste asa ceva. Fiecare vrea tot ce e mai bun pentru copilul sau. Mai mult decat atat, nu strica relatia cu parintii tai chiar intr-un moment delicat in care ai efectiv nevoie de sprijinul lor. Mai bine studiezi un pic cauzele complexe ale acestei afectiuni si incerci sa-ti dai seama daca ai vreun specific anume al panicii. Acest lucru va fi de mare ajutor terapeutului care va stii mai bine ce metoda terapeutica sa aplice in ce te priveste.

 

Speram ca dupa aceste cateva randuri lucrurile sa fii devenit ceva mai clare. Tine-ne la curent cu felul in care merge recuperarea ta. Si nu te da batut(a).