Atac de panica inainte de Sarbatorile de Iarna?

atac de panica

Perioada premergatoare Sarbatorilor de Iarna este foarte aglomerata si in mai toate familiile responsabilitatea pregatirilor cade pe seama unui singur membru. Cand sa pregatesti casa de sarbatoare? Cand sa faci cumparaturile necesare pentru masa imbelsugata? Cand sa cumperi brad, decoratiuni, cadouri? Cand sa faci atatea vizite? Cand sa mai ai timp si de tine, ca doar e vacanta de iarna? Da, sunt multe de facut intr-un timp foarte scurt si nu e de mirare ca multe persoane sunt cuprinse de atac de panica.  

Ce poti face ca sa nu ajungi la atac de panica?

Desigur ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa soliciti ajutorul celor din familie cu treburile si organizarea. Daca e putin probabil sa-l primesti, solicita 1-2 sedinte de psihoterapie (nu prea ai timp de mai multe, nu-i asa?). Dar pe langa asta, mai sunt cateva lucruri pe care le poti face ca sa nu ajungi la atac de panica. Iata despre ce e vorba:

  • Incepe sa cumperi cadouri si decoratiuni inca din noiembrie. Asa te asiguri ca nu lasi nimic pe ultimul moment cand nu prea mai stii ce sa cumperi ca lucrurile bune s-au vandut deja.
  • Opteaza pentru un brad artificial si pentru instalatii moderne (usor de folosit si nu foarte scumpe). Asa scapi de aglomeratia de la centrele de vanzare a brazilor.
  • Pregateste casa de la inceputul lunii decembrie (curatenie generala, mici reparatii, pe unde e cazul). Sigur in 2 saptamani lucrurile sunt inca in stare buna.
  • Cumpara toate articolele alimentare cu termen mai mare de garantie de la inceputul lunii decembrie.
  • Fa o lista cu toate persoanele care vor veni in vizita si la care veti merge in vizita. Daca sunt mai multe decat timpul disponibil va trebui sa mai tai de pe lista sau sa grupezi cumva intalnirile. Nici nu trebuie sa-ti propui sa vizitezi pe toata lumea, pentru ca e o pretentie nerealista.
  • Fa-te frumoasa cu cateva zile inainte de Craciun sau de Revelion. Cel mai bine este daca vine o prietena la tine si iti aranjeaza parul, manechiura, te ajuta sa-ti pregatesti hainele potrivite (parerea celor dragi conteaza, nu-i asa?). Daca mergi la salon o sa consumi mult timp. Si bani.

Buna organizare

Acestea sunt doar cateva lucruri pe care le poti face. Organizeaza-te cat poti de bine, intra in aceasta perioada aglomerata cu asteptari realiste, mai taie de pe lista daca e nevoie (nu trebuie sa te incerce vinovatia pentru asa ceva). Si daca simti ca tot esti depasit(a) fa-ti 1-2 programari la psihoterapeut. Te vor ajuta sa ai o stare de spirit buna si sa-i molipsesti si pe cei dragi ai tai.

Sarbatori fericite!