Atac de panica vs atac de anxietate

Persoanele care sufera de atac de panica sunt speriate cumplit de felul cum s-au comportat si de ce au simtit. Iti pot descrie amanuntit fiecare stare, fiecare durere si fiecare spaima prin care au trecut. Persoanele care sustin ca sufera de atac de anxietate ajung sa aiba un varf de ingrijoare intr-o anumita privinta care i-a preocupat o vreme. In timp de atacul de panica accelereaza functionarea organismului, anxietatea este cea care il macina incet si-l epuizeaza. Deci nu poate fi vorba de un atac de anxietate, in adevaratul sens al cuvantului.

Nu spunem ca anxietatea nu merita atentie si tratament, ci doar ca nu se manifesta sub forma de atac precum panica.

Pacienti si specialisti in confuzie

Confuzia aceasta este des intalnita la pacientii cu suferinte psihice dar si la specialisti. Ea poneste de la faptul ca atacul de panica este o manifestare din cadrul complexului de afectiuni anxioase. Asa ca isi spun ca nu au cum sa greseasca. Daca analizeaza doi pacienti, unul cu atac de panica si celalalt cu asa zisul atac de anxietate se vor vedea clar diferentele intre cele doua. Atacul de panica se fundamenteaza pe frica si pe raspunsul fizic pe care il are organismul ca in cazul unui pericol iminent. Atacul de anxietate este o acumulare de stres si ingrijorare care, e normal, atinge un varf la un moment dat. Nu are la baza frica ci mai degraba o rutina a ingrijorarii, uneori fara rost.

Inca o diferenta

De obicei atacul de panica dureaza cateva minute, dupa care pacientul isi poate relua viata (nu e mereu chiar asa, pot aparea complicatii si asocieri cu alte boli si probleme psihiatrice). Atacul asa zis de anxietate e ceva ce dureaza o perioada mai lunga de timp (zile, saptamani, luni – depinde de pacient si de cauza ingrijorarii sale). E ceva ce epuizeaza pacientul, ii incetineste reactiile, concentrarea, atentia si bucuria de a trai nu mai exista. Pot urma si afectiuni fizice in organism daca pacientul nu ia masurile care se impun.

Cere ajutor!

Asadar, fie ca suferi de atac de panica si de confrunti cu aceasta problema cateva minute din cand in cand, fie ca esti intr-o batalie constanta cu anxietatea iti recomandam sa ceri ajutor de specialitate. Psihiatrul poate pune un diagnostic corect si poate prescrie un tratament medicamentos. Dupa acesta e indicat si recomandat sa ceri ajutorul unui psiholog cu care sa parcurgi sedintele de recuperare pana va vindecare ta completa.