Atac de panica vs. atac de cord. Trebuie sa stii diferentele
Simptomele unui atac de panica si ale unui atac de cord pot fi foarte asemanatoare, ceea ce face dificila diferentierea celor doua afectiuni. Mai mult, un atac de cord poate provoca panica, ceea ce poate face situatia si mai confuza. Daca cineva crede ca ar putea avea un atac de cord, trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta.
Simptomele unui atac de panica pot include:
- durere ascutita in piept
- furnicaturi in maini
- dificultati de respiratie
- batai cardiace rapide
- transpiratie
- tremuraturi
Simptomele unui atac de cord pot include:
- dureri in piept
- dificultati de respiratie
- greata
- varsaturi
- transpiratie
Cum faci diferenta?
Poate fi dificil sa faci diferenta dintre un atac de panica si un atac de cord, mai ales daca persoanele afectate sau implicate nu au mai simtit asa ceva.
Distinctia intre cele doua conditii poate fi facilitata de mai multi factori, printre care:
1.Caracteristicile durerii
Desi durerea toracica este obisnuita atat pentru un atac de panica cat si pentru un atac de cord, caracteristicile durerii difera adesea. In timpul unui atac de panica durerea toracica este de obicei ascutita, ca si cum persoana ar fi injunghiata in mijlocul pieptului. Durerea toracica provocata de un atac de cord poate sa semene cu o presiune in piept sau cu o senzatie de stoarcere. Durerea toracica care apare ca urmare a unui atac de cord poate, de asemenea, sa inceapa in centrul toracelui, dar poate apoi sa radieze de la piept pana la brat, maxilar sau umar.
2.Debutul
Debutul simptomelor poate ajuta o persoana sa-si dea seama daca are un atac de panica sau un atac de cord. Desi ambele conditii se pot dezvolta brusc si fara avertizare, exista unele diferente. Uneori, atacurile de cord se datoreaza efortului fizic, cum ar fi urcarea unor scari.
3.Durata
Desi pot varia ca durata, cele mai multe atacuri de panica nu depasesc 20-30 de minute. In timpul unui atac de cord simptomele tind sa dureze mai mult si se agraveaza treptat. De exemplu, durerea toracica poate fi usoara la debutul unui atac de cord dar devine severa dupa cateva minute.
Poate un atac de panica sa provoace un atac de cord?
Un atac de panica nu va provoca un atac de cord. Un atac de cord este cauzat de un blocaj la unul sau mai multe vase de sange catre inima, care conduce la intreruperea fluxului vital de sange. Desi un atac de panica nu va provoca un atac de cord, stresul si anxietatea ar putea juca un rol in dezvoltarea unor boli coronariene.
Atacurile de panica pot aparea ca evenimente izolate sau ca parte a unei tulburari de anxietate. Unele studii indica faptul ca persoanele cu tulburari de anxietate pot avea un risc crescut de a dezvolta boli de inima datorita variabilitatii scazute a ritmului cardiac (HRV).
HRV este timpul dintre bataile inimii. Sistemul nervos autonom controleaza frecventa cardiaca. Ritmul cardiac este menit sa difere in timpul zilei, in functie de activitatile si emotiile unei persoane. Un HRV mare indica faptul ca ritmul cardiac al unei persoane se schimba eficient pe tot parcursul zilei, pe baza a ceea ce face. Este un semn ca sistemul nervos autonom functioneaza bine. Un HRV scazut inseamna ca inima unei persoane nu functioneaza eficient. Unele studii au asociat un HRV scazut cu un risc crescut de boli de inima.
Studiile privind HRV la persoanele care au fost diagnosticate cu diferite tipuri de tulburare de anxietate, inclusiv tulburarea de panica, au aratat ca participantii au avut un HRV mai mic decat cei fara tulburare de anxietate. Este crucial sa intelegeti ca un atac de panica sau o tulburare de panica nu inseamna ca cineva va avea un atac de cord. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a spune daca tulburarea de panica creste riscul de aparitie a bolilor de inima.
Cand trebuie consultat un specialist
Deoarece simptomele atacurilor de panica si ale atacurilor de inima sunt similare, solicitati imediat asistenta medicala. Este vital sa cautati un tratament medical de urgenta daca se dezvolta oricare dintre urmatoarele simptome:
- durere brusca severa in piept
- presiune in piept, care dureaza mai mult de 2 – 3 minute
- durere toracica, care radiaza in brat sau in maxilar
Testele medicale precum electrocardiograma si teste de sange pot ajuta medicul sa puna diagnosticul corect. Starea pacientilor se imbunatateste atunci cand primesc tratament prompt pentru un posibil atac de cord. Chiar daca simptomele nu sunt cauzate de un atac de cord, o persoana poate primi tratament medical pentru atac de panica.
Perspectiva
Desi un atac de panica se poate fi foarte incomod nu este un pericol viatal. Atacurile de panica pot interfera cu calitatea vietii persoanei, astfel ca ar trebui sa caute un tratament adecvat. Un medic poate ajuta la tratarea atacurilor de anxietate si panica prin diverse tehnici, inclusiv modificari ale stilului de viata, medicatie si consiliere.
In unele cazuri, un atac de cord poate pune viata persoanei in pericol. Cu un tratament prompt, multi oameni supravietuiesc unui atac de cord. In urma unui acestuia persoana afectata va trebui sa gestioneze bolile cardiace adiacente.