Atac de panica vs atac de cord. De ce se confunda?

atac de panica

Este evidenta preocuparea persoanelor care sufera de atac de panica pentru simptomele care simuleaza un atac de cord. Sunt intr-devar foarte asemanatoare si intense asa incat orice persoana are argumente intemeiate sa se preocupe: am atac de panica sau atac de cord? Ambele afectiuni sunt delicate si trebuie tratate cu atentie dar inima este afectata numai in caz de atac de cord nu si de atac de panica. Acesta din urma doar simuleaza existenta unei probleme cardiace. Ea nu exista. Palpitatiile, cresterea tensiunii si durerile in piept sunt reale dar cauza este panica. Asadar, nu va ingrijorati suplimentar si din aceasta cauza.

Recunoasteti un atac de panica

Haideti mai bine sa invatati sa recunoasteti complexul de factori care definesc un atac de panica asa cum il percep pacientii:

  • Simptome cardiace: durere in piept (ca o gheara), palpitatii puternice, tensiune ridicata (daca se poate lua in momentul atacului).
  • Simptome cerebrale: ameteli, dureri puternice de cap, tensiune intracraniana, senzatie de arsursa in zona gat/fata.
  • Simptome generale: tremuraturi, amorteli, greata, lesin.
  • Simptome psihice: senzatie de moarte iminenta, de ireal, depersonalizare, pierderea controlului.

Primul lucru pe care il face un pacient care a experimentat primul episod de atac de panica este sa consulte un cardiolog. Evident, acesta nu gaseste nimic in neregula. Cel mult, daca pacientul se prezinta imediat dupa atac la medic, ii poate spune ca tensiunea este mai mare decat ar trebui. Desi bulversarea organismului si a perceptiei este intensa, ea nu dureaza mult. In mai putin de un sfert de ora lucrurile revin la normal.

Ce sa faci daca tocmai ai experimentat un prim atac de panica:

  • Sa consulti medicul de familie care sa-ti dea trimitere la un specialist (psihiatru, psiholog clinician, etc.) care sa analizeze riguros starea in care te afli.
  • Cand stii exact cum stai, sa urmezi tratamentul care ti se recomanda in intregime.
  • Sa ai mai multa grija de tine – sa interpretezi ceea ce ti s-a intamplat ca un semnal serios de alarma dar sa nu traiesti cu spaima ca “aoleu, mor maine!”. Nici vorba de asa ceva.
  • Te poti recupera din atac de panica. Poti fii din nou ca inainte sa ti se intample asta.
  • Ai nevoie de rabdarea si sustinerea celor dragi (familie, prieteni, colegi). Spune-le despre suferinta ta si cere-le ajutorul. Va insemna mult pentru tine.
  • Sa te feresti sa ajungi la anticipare. Traieste normal, nu-ti fixa gandurile pe atacul de panica. Nu el e cel mai important lucru din viata ta ci… viata ta! Traieste-o.

Iti dorim insanatosire grabnica!