Atacul de panica. 3 simptome sub lupa

Cea mai mare preocupare a celor care sufera de atac de panica este sa-si dea seama cand urmeaza sa aiba o noua criza. Declansatorii atacului pot fi multi si sunt aproape imposibil de controlat. Dar sunt 3 semne pe care probabil orice persoana cu atac de panica le are. In randurile urmatoare vom pune sub lupa aceste simptome ca sa vedem ce simte bolnavul si cum se vad lucrurile din punctul lui de vedere.

Inima bate cu putere, te doare in piept si crezi ca o sa mori

Cam asa descrie un pacient primul simptom de atac de panica. Inima bate atat de puternic incat nu mai auzi altceva decat cum bate ea. Parca urechile tale n-ar mai fi in afara ta ci inauntrul tau. Auzi zgomotele interne ale trupului tau si nimic din afara. Iti e aproape imposibil sa nu te concentrezi pe bataile inimii, sunt atat de puternice. Apoi se instaleaza in piept o presiune din ce in ce mai puternica, care radiaza in mai multe directii. Nu te gandesti decat ca e vorba de un atac de cord si daca nu ajungi la spital sigur o sa mori. Chemi salvarea si pana ajungi la spital te mai linistesti. Daca medicul iti spune ca nu ai nimic la inima, dupa starea pe care ai avut-o, chiar te miri. Cum se poate ca o afectiune psihologica  sa semene atat de mult cu un atac de cord? Poate pentru ca organismul este un tot unitar, psihicul nu este separat de fizic, iar reactiile pot fi foarte puternice.

Nu poti sa respiri, te sufoci!

Atunci cand esti pe cale sa ai un atac de panica respiratia ta devine sacadata, scurta si insuficienta. Nu mai absorbi cantitatea de aer de care ai nevoie si incepi sa te sufoci. Intri in hiperventilatie. Chiar daca iti dai seama ca e doar o criza, iti e foarte greu s-o controlezi. Incerci sa respiri rar si profund ca sa te poti linisti. Te simti ca dupa maraton: obosit si cu suflarea taiata. E posibil sa te doara si in piept. Ai nevoie de minute bune, nu doar 10, ci poate 20-30 min pana cand respiratia ta sa revina la normal si sa dispara durerea sau disconfortul din piept. Daca esti in mijlocul oamenilor cand ai o criza, toti se vor uita la tine din cauza respiratiei zgomotoase. E posibil chiar sa cheme salvarea pentru tine. Te simti rusinat ca i-ai deranjat. Boala ta a atras atentia. Te faci mic intr-un colt si vrei sa te ascunzi.

Nu te mai tin picioarele, simti ca te prabusesti

Starea de lesin, de prabusire, se petrece dupa ce a trecut apogeul crizei atunci cand organismul este epuizat. E necesar sa te asezi pe ceva pentru ca iti simti genunchii moi si fara putere. Iar organismul este greu de controlat, in sensul ca ajungi sa faci niste gesturi pe care nu le doresti. Cauti un sprijin, vrei sa te apuci de ceva (zid, bara, copac, etc) dar nu reusesti. Mainile tale ajung pe alaturi, privirea e tulbure si simti ca nu poti sa focalizezi. Te simti neputincios ca un batran si ti-e rusine de starea in care esti.

Sfat! Poti depasi mai usor situatia daca stai asezat pe un scaun, banca, etc si bei putina apa. E indicat sa spui ca ai un atac de panica daca e cineva in preajma ta, asa incat sa previi eventualele situatii jenante. Ramai asezat pana trece criza in intregime. Incearca sa nu mergi mult pe jos dupa o criza. E indicat sa bei apa si chiar sa mananci ceva usor.

Daca inca nu ai un diagnostic oficial, dar ai starile acestea de ceva vreme, e indicat sa mergi la medic pentru diagnosticare si mai apoi la psihoterapie recuperare.

La cabinetul de psihoterapie scurta strategica iti sarim in ajutor oricand. Da-ne un semn si vom face o programare & sedinta pentru tine. Se poate chiar si online, daca nu te poti deplasa. Cauta-ne chiar acum. Nu vei regreta.