Atacul de panica te poate omori? Afla de aici daca esti ingrijorat

Atacul de panica este foarte dificil pentru persoanele care il experimenteaza. Este ceva ce nu isi doreste sa i se mai intample vreodata. Nu de putine ori persoanele aflate la primul atac de panica, cand inca nu stiu ce li se intampla, ajung la camerele de garda ale spitalelor acuzand dureri in zona pieptului si avand dificultati de respiratie. Nu este deloc simplu sa depasesti un astfel de moment mai ales daca dupa testele care se pot face rapid nu ti se ofera un raspuns clar. Cel mai probabil incepi sa faci tot felul de controale la inima si sa te plangi de dificultatile de respiratie avute, de durerile simtite, de ameteli si transpiratie si de toata aacea stare pe care numai tu o poti descrie ca fiind vecina cu moartea. Asa ca intrebarea pe care iti o pui este evidenta: starea aceasta te poate omori? 

Raspunsul rapid este: Cel mai probabil nu!

Daca nu ai mai avut vreodata un atac de panica, daca esti o persoana tanara si nu ai probleme grave de sanatate, cel mai probabil o astfel de criza te va speria dar nu te va omori. Este o reactie de tip raspuns la niste stimuli sau ai putea spune ca e o sperietura intensa care tine numai cateva minute dar care isi lasa amprenta sau asupra comportamentului tau cotidian. Daca stii ca nu ai probleme cardiace si esti proaspat diagnosticat cu aceasta boala sau daca banuiesti ca este vorba de ea, cel mai bine este sa consulti un specialist. Primul specialist pe care este indicat sa consulti, pentru a elimina orice posibila ingrijorare, este cardiologul. Acesta iti va face niste analize si iti va spune daca ai sau nu motive intemeiate de ingrijorare. Cel mai probabil nu ai nimic la inima deci poti sa stai linistit. Urmatorul specialist la care vei merge va fi un psihiatru care va face si el un set de teste si iti va spune daca este vorba de atac de panica sau nu. Cel mai probabil vei fi diagnosticat cu atac de panica (o forma de anxietate care se manifesta foarte intens). Acesta iti va recomanda un tratament medicamentos si un tratament de recuperare prin psihoterapie. Este indicat sa-l urmezi in intregime pentru recuperarea ta completa. Cea mai rapida forma de recuperare prin psihoterapie este psihoterapia scurta strategica care, de obicei, in 7 sedinte  iti va oferi solutiile de care ai nevoie. Depinde de tine ce alegi insa timpul este foarte important atunci cand e vorba de sanatatea ta si de rezolvarea prin tratament a bolii care iti poate da viata peste cap. Trebuie sa retii ca atacul de panica nu trece de la sine. Deci este necesar ca tratamentul recomandat sa fie urmat. 

Raspunsul detaliat este: Sunt si exceptii

Desi de cele mai multe ori atacul de panica nu omoara persoana afectata are capacitatea de a-i transforma viata intru un calvar. Este posibil ca aceasta problema de natura psihica sa declanseze mai multe boli fizice inclusiv sa afecteze functionarea inimii, daca se petrece de foarte mult timp si pacientul nu a luat nici o masura de tratament. Mai exista si posibilitatea ca anumite boli fizice sa aiba simptome similare atacului de panica si intreg procesul de diagnosticare sa fie unul gresit. Totusi, de cele mai multe ori, diagnosticul este pus corect iar problemele si exceptiile la care ne referim apar din cauza neglijentei pacientului fata de propria sanatate. Daca pacientul este un cardiac binecunoscut, daca are si nenumarate alte probleme de sanatate sau daca este varstnic,exista si riscul ca decesul sa apara in urma unei crize de panica. Ti se pare ca lucrurile sunt confuze? Nu neaparat.  Trebuie sa intelegi ca organismul uman este un tot unitar. Psihicul afecteaza fizicul si invers. De aceea este foarte important sa porti de grija sanatatii tale sub toate aspectele si sa iti asiguri nu numai o batranete linistita ci si o viata adulta cumpatata, daca vrei sa nu te intalnesti niciodata cu probleme de natura psihica sau, cine stie, cu unele de natura fizica. 

Deci recomandarea noastra este sa iti faci controalele medicale anuale si sa iei toate masurile necesare asa incat sa fii un om sanatos, iar atunci cand apare vreo suspiciune de boala sa consulti specialisti si sa urmezi tratamentele recomandate. Pentru binele tau si pentru o calitate buna a vietii tale.