Atacul de panica vs atacul de anxietate. Ultimul nu exista!

 
Ai auzit si tu expresia “atac de anxietate”? Ei bine, atacul de anxietate nu exista. Este vorba de o confuzie pe care o fac atat pacientii cat si specialistii. Atacul de panica este un simptom de anxietate si s-a folosit atat terminologia de atac de panica cat si cea de atac de anxietate in paralel. Insa, la o cercetare mai atenta, iti dai seama ca sunt doua lucruri diferite.

Atacul de panica este real si traumatizant

Un pacient care sufera de atacuri de panica este paralizat de frica. Are simtome atat de intense incat nu se poate gandi decat ca in clipa urmatoare va muri. Are palpitatii, ameteli, i se schimba perceptia lumii inconjuratoare, etc. Daca atacurile sunt recurente ajunge sa-i fie frica de un nou atac de panica inainte ca panica in sine sa preia controlul. Practic, viata lui este data peste cap si ar face orice ca sa scape. Atacul e panica accelereaza toate functiile organismului chiar daca nu dureaza decat cateva minute. Adica este un raspuns la frica.

Atacul de anxietate este de fapt o acumulare de stres

Un pacient diagnosticat gresit cu atac de anxietate este o persoana ingrijorata, nelinistita, obosita, epuizata pe toate planurile. Anxietatea poate ajunge la un nivel maxim tolerat de pacient, dar nu are manifestarea unui atac. Nu este ceva care se petrece brusc si nu poate fi controlat. Anxietatea se tot acumuleaza pe durata a luni sau chiar ani de zile, pana cand persoana afectata nu mai poate tolera. Aceasta conditile medicala incetineste functiile organismului si este un raspuns la stres prin acumulare.

A doua opinie

Daca suspectezi ca si tu ai fost diagnosticat gresit, consulta un alt psihiatru. Acesta va reface procesul de diagnoza si e posibil sa-ti prescrie alte medicamente care chiar sa te ajute sa te recuperezi din boala pe care o ai. De asemenea, nu neglija consultul psihologic. Medicamentele te pot tine pe linia de plutire, dar vindecare dobandesti numai prin psihoterapie. Astfel inveti noi modalitati de raportare la frica si neliniste. Te vei vindeca, vei trai viata pe care o doresti si vei fi pregatit pe viitor daca iti mai dau tarcoale frica sau acumularea de stres. Dupa ce te-ai recuperat tu, invata-i si pe cei din jurul tau care au aceste probleme, ce sa faca asa incat situatia lor sa nu se agraveze.

Nu lasa lucrurile asa cum sunt. Fii sanatos si ajuta-i si pe cei in probleme.