Atacuri de panica declansate de cutremure. Ce poti face?
Atacurile de panica pot fi declansate de multe situatii dificile si tipuri de traume. Dar nu sunt putini ca numar cei care au atacuri de panica declansate de cutremure. Chiar daca aceste fenomene sunt relativ rare si probabilitatea de a se produce cutremure devastatoare este destul de scazuta sunt persoane care traiesc cu frica toata viata lor de aceasta cauza.
Nu te mai speria de cutremure. Iata cum:
Inainte de toate trebuie sa realizezi daca exista o cauza reala sau nu. Multe frici pe care le avem nici macar nu au o cauza reala. In cazul de fata, cand vorbim despre cutremure, majoritatea persoanelor care le resimt au si sentimentul de frica, in functie de intensitatea seismului. Insa, este o diferenta intre frica de moment (poate chiar una mai intensa) si o frica ce se declanseaza repetitiv pe durata vietii chiar si atunci cand nu exista factorul care a declansat-o initial.
Te poti simti mai bine daca stii ce ai de facut in situatii limita. De exemplu, sa stii exact ce ai de facut in cazul in care se declanseaza un cutremur: cum te poti adaposti, care sunt cele mai sigure locuri, ce sa faci ca sa-ti protejezi copiii si bunurile, etc. Toate informatiile pe care le vei afla despre aceste subiecte te vor ajuta sa iti concepi un plan eficient, iar in situatia unui cutremur te vei putea concentra pe lucruri concrete nu pe panica.
Nu generaliza
Un alt lucru pe care e important sa nu-l faci este sa nu generalizezi. Nu toate cutremurele sunt la fel. Nu toate implica sperieturi, pagube, etc. Fii pregatit pentru ceea ce poate veni, dar nu-ti raporta intreaga exista la evenimente rare sau singulare. E cunoscuta povestea lui Creanga, cea cu drobul de sare. Daca exista o problema, trebuie rezolvata – fa-ti programare pentru sedinte de terapie. Iar daca nu e o problema, n-are rost sa ne ingrijoram pentru ea. Corect?
Un risc asumat
Sunt multe riscuri cu care trebuie sa jonglam in fiecare zi. Pleci dimineata la munca si nu stii ce poti pati chiar daca pare o zi banala. Trebuie sa fim atenti, informati si gata sa facem lucruri folositoare. Frica ajuta la autoconservare, la protectie. Ea devine daunatoare numai atunci cand e exagerata si generalizata. Asadar, nu lasa frica sa creasca in sufletul tau mai mult decat este nevoie.