Atacuri de panica, de ce apar si cum scapi de ele?

atacuri de panica

Ai atacuri de panica? Nu stii ce sa faci cand incep? Te iau mereu prin surprindere?

Sunt surprinzatoare. Apar deodata si sunt foarte intense. Oamenii incep sa creada ca au vreun atac de cord sau alta suferinta cardiaca. Tocmai de asta starnesc atata ingrijorare in randul pacientilor, familiilor lor si specialistilor. Desi s-au facut multe cercetari in domeniu, inca nu sunt pe deplin limpezite motivele pentru care se declanseaza aceste atacuri de panica.

 

Posibile cauze ale atacurilor de panica

  • Sunt specialisti care spun ca e vorba de o mostenire genetica, de anumite deficiente chimice in organism care se transmit copiilor.
  • Sunt si altii care sustin ca parintii sunt modele de comportament. Daca acestia sufera de astfel de afectiuni vor deveni modele de reactie in vietile copiilor. E explicabil in masura in care copiii nu vad altceva, nu au alte repere decat ceea ce vad la parintii lor. Totusi, sunt situatii de copii cu atacuri de panica in contextul in care parintii nu au avut aceasta suferinta. Si situatii de parinti cu atac de panica si de copii optimisti si stapani pe emotiile lor.
  • O alta cauza, probabil cea mai plauzibila, e un eveniment traumatizant petrecut intr-un anumit context. Poate un lucru mic care a speriat un copilas de cativa ani capata proportii hiperbolice la un tanar sau un adult care se simte depasit de situatie. 

 

Ce poti sa faci daca ti-ai dat seama ca suferi de atacuri de panica?

Inainte de toate trebuie sa analizezi la rece daca exista vreo cauza reala a panicii tale. Poate te-ai speriat foarte tare la ultimul cutremur. Poate ai trecut printr-un incident in trafic foarte neplacut. Poate ai pierdut pe cineva drag de curand si inca n-ai apucat sa-i deplangi lipsa. Sunt si motive intemeiate pentru care sa te apuce uneori panica. Care sa te faca sa te simti depasit de situatie. Daca nu ai gasit un motiv clar si imediat, atunci probabil ca radacina atacului tau este ceva mai adanca. E posibil ca, daca te gandesti serios la viata ta sa gasesti acest motiv. Aceasta radacina a problemei. Dar daca nu reusesti, cere ajutorul unui psihoterapeut. Cu ajutorul lui poti afla exact situatia in care te afli. El iti va spune daca trebuie sa mergi la psihiatru pentru prescriptii medicamentoase si care ar fi metoda terapeutica indicata in cazul tau.

 

5 lucruri pe care sa NU le faci daca suferi de atac de panica

  • Sa nu crezi ca vor trece de la sine si ca e doar un moment dificil.
  • Sa nu incepi un tratament pe care sa-l abandonezi de cum te simti un pic mai bine.
  • Sa nu fii singur daca esti predispus la atacuri frecvente de panica.
  • Sa nu crezi ca va fi usor sa revii la viata ta de dinainte de panica.
  • Sa nu dai vina pe parinti ca ti-au lasat asa o mostenire genetica.

 

Chiar daca inca nu intelegi exact cum te poti raporta tu la atacul de panica, e important sa fii dispus sa faci un efort. Sa te calmezi in mod rational in timpul atacului, sa mergi la specialist si sa urmezi tratamentul. De asemenea, te-ar putea ajuta sa citesti ceva articole in domeniu, despre cauze, particularitati si in general, lucruri pe care e sanatos sa le ai in vedere asa incat sa te poti recupera in cel mai scurt timp posibil.

Insanatosire grabnica!