Atacuri de panica netratate? Uite unde poti ajunge
Ai fost diagnosticata(a) cu atac de panica si dupa aceea n-ai facut nimic? N-ai urmat tratamentul recomandat de medici? Nici pe cel medicamentos si nici terapia de recuperare? Te afli intr-o situatie riscanta si probabil ca stii acest lucru. Atacurile de panica nu trec de la sine, nu e ceva ce poti controla si depasi singur. Ai nevoie de ajutor pentru aceasta. Mai mult, daca persisti in netratarea acestei afectiuni poti sa-ti complici situatia. Din cauza atacurilor de panica apar alte probleme care iti vor complica mult viata. Aceste randuri nu se doresc a fi instigatoare de ingrijorare, ci incearca sa te constientizeze de ce poate urma. Cu siguranta nu vrei ca panica si problemele care decurg din netratare sa-ti ruineze viata.
Iata care sunt posibilele complicatii care pot sa apara
- Risti sa dezvolti fobii specifice precum teama de a pleca de acasa sau de a-ti conduce masina. Atunci cand iti dai seama ca nu poti controla atacurile de panica vei incepe sa lucrezi scenarii in imaginatie – ce faci daca esti prins(a) in trafic si nu poti scapa, ce se va intampla daca te faci de ras in fata cunoscutilor tai. Mai simplu stai acasa ca asa nu afla nimeni de boala ta. Problema e ca daca nu faci nimic, viata ta va deveni un calvar pe care sigur nu iti doresti sa-l traiesti.
- Vei ajunge des la diversi medici dar nu-ti vor putea diagnostica suferinta. Ca orice boala psihiatrica atacurile de panica se pot somatiza. Adica dupa ce o vreme percepi disconfortul si teama la nivel psihologic, emotional, va veni un moment dincolo de care vei simti durere si disconfort in diverse zone ale trupului. Analizele fizice iti pot fi bune, dar tu nu te vei simti bine. Frica somatizata a inceput sa te afecteze si fizic.
- Vei incepe sa te izolezi social, sa eviti sa te intalnesti cu rudele si cunoscutii. E adevarat ca pacientul simte un puternic disconfort cand cineva asista la vreun moment de atac de panica. Se rusineaza si vrea sa uite de tot. Sa nu mai dea ochii cu respectiva persoana. Insa e o mare greseala. Familia si prietenii te pot ajuta sa te recuperezi din boala. Permite-le accesul in universul tau si impartaseste cu ei dificultatile pe care le ai. Nici nu-ti dai seama cat de mult te pot ajuta prin simpla lor prezenta, printr-o vorba de incurajare, etc.
- Vei avea probleme la scoala sau la munca. Cum sa mai poti invata si cum sa mai poti lucra cand frica pune stapanire pe tine? E clar ca totul va intra in declin pana cand vei ajunge sa nu mai poti face fata. Pune stop chiar acum atacului de panica, cere ajutor, urmeaza tratamentele recomandate. Reprezinta sansa ta la o viata buna si la viitorul pe care ti-l doresti.
- Pe langa atacuri de panica risti sa mai suferi de depresie, alte forme de anxietate sau alte probleme de natura psihiatrica. Organismul uman este un tot unitar, lucrurile se leaga unele de altele. De la atac de panica la anxietate si depresie e doar un pas mic. Il faci fara sa-ti dai seama. Si in loc sa te recuperezi dintr-o boala mai usor, te vei recupera mai greu din 2-3 boli aparute ulterior atacurilor de panica. Nu lasa lucrurile sa se complice. Ai asteptat destul.
- Te vei gandi la sinucidere ca la o posibila solutie. Stim ca suna dramatic, dar atunci cand esti complet depasit(a) de panica exista riscul sa ajungi sa te gandesti la sinucidere. De fapt, aceasta nu este o solutie. Sunt multe tentative care au loc si care traumatizeaza pe viata o persoana si relativ putine care ajung la moarte. Cum vei putea trai dupa aceea cu inca o trauma?
- Te vei refugia in alcool sau vei ajunge sa consumi diverse substante care te ajuta o vreme dupa care iti fac mult rau. Alcoolul e la indemana. E pe toate rafturile magazinelor. Nu e nici scump si nici reteta nu-ti trebuie ca sa-l cumperi. Toata lumea bea si e adesea perceput ca forma de acceptare sociala. Problema e ca cu combini panica cu alcoolul. Sau poate cu stimulante sau chiar droguri. E o combinatie exploziva, extrem de daunatoare pentru tine. Dupa un consum minim de alcool, stimulante sau droguri poti ajunge la halucinatii sau chiar mai rau. Nu-ti permite sa te autodistrugi. Ai dreptul sa traiesti o viata buna.
- Vei ajunge sa ai probleme financiare. Acestea sunt consecinte ale faptului ca nu vei mai putea lucra dar vei avea cheltuieli mari. In loc sa urmezi tratamentul recomandat de medici (poate ca iti spui ca e scump) iti vei consuma ultimele resurse pe exact ce nu trebuie. Nu numai ca iti vei consuma resursele si vei intra in datorii dar ii vei trage dupa tine si pe cei dragi ai tai care vor incerca sa te ajute cu disperare.
Si toate astea numai ca nu ai vrut sa-ti tatezi atacurile de panica!
Te rugam, citeste si recapituleaza randurile de mai sus si ia decizia cea buna pentru sanatatea si viata ta (si a celor dragi). Chiar e important sa te tratezi. Daca nu te simti bine dupa pastilele administrate ele pot fi schimbate sau dozate specific pentru tine. Daca nu interactionezi bine cu primul psihoterapeut la care mergi, schimba-l. Poti decide ce e bine pentru tine, numai NU renunta la tratament.