Atacuri de panica tratament

Atacuri de panica tratament

Atacuri de panica Tratament:

  • Psihoterapia Modelelor de comportament
  • Tratamentul afectiunilor organice
  • Psihoterapie si medicatie pentru situatiile complexe

Pentru a trata cu succes atacul de panica presupune sa intelegi cat mai bine care sunt cauzele specifice fiecarui pacient.

Atacuri de panica Tratament: Psihoterapia modelelor de comportament

Sunt persoane care ajung la atac de panica din cauza unui model exagerat de reactie la stimuli care a fost mostenit din familie. Intr-o astfel de situatie este necesara psihoterapia: pacientul trebuie sa vada ca reactia pe care o are in anumite situatii este exagerata, ca pericolul perceput nu este unul real sau nu este atat de mare incat sa justifice o stare de panica. De asemenea, acesta este necesar sa constientizeze ca are deja forta si abilitatea necesara de a se confrunta cu stuatiile cotidiene din viata sa. Practic, prin psihoterapie isi schimba treptat felul in care gandeste si in care se raporteaza la propria realitate.

Atacuri de panica si tratamentul afectiunilor organice

Alti pacienti ajung la atac de panica din cauze care sunt mai degraba biologice, organice. Sunt afectiuni nediagnosticate si, implicit netratate, care “preseaza” intr-o forma sau alta pe segmentul emotional al personalitatii lor: cardiace minore ale valvei mitrale, hipertiroidismul, hipoglicemia, incetarea brusca a unei anumite medicatii, etc. In astfel de situatii trebuie ca pacientul sa trateze cauzele acestor afectiuni inainte sa ajunga la terapeut. Daca afectiunea organica este corect diagnosticata si tratata este posibil sa nici nu mai fie nevoie de interventia terapeutului.

Psihoterapie si medicatie pentru situatiile complexe

Atacul de panica vine uneori “la pachet” cu situatii complexe si variate. Poti trece prin traume diverse in urma carora sa ramai cu sensibilitati si sechele. Poti sa fii nevoit sa intrerupi o anumita medicatie si din cauza unor dezechilibre chimice din organism sa ai reactii similare atacului de panica. Adictiile de substante stimulante pot sa duca si ele la forme perturbatoare de atac de panica. Consumul de alcool, cofeina,cofeina combinata cu nicotina, droguri complica recuperarea din starea de panica. Pentru astfel de situatii tratamentul este unul care include in egala masura psihoterapia si medicatia specifica fiecarei persoane in parte (consult psihiatric).  

Oricat de complexa ar fi situatia, merita retinut ca te poti recupera din atac de panica. Este forma de anxietate cea mai tratabila dintre toate.