Autoanaliza in cuplu. Afla din timp ce merge si ce nu merge
Pe masura ce trec anii si partenerii petrec, poate, mai putin timp unul cu celalalt, e posibil sa aiba loc o instrainare. La inceput e doar un sentiment, apoi observi ca unele lucruri se schimba – si nu in bine. Si in final, vezi ca lucruri importante s-au stricat si n-ati intervenit atunci cand se putea. N-ati facut nici voi nimic si nici ajutor specializat n-ati cerut. Si acum relatia voastra de cuplu se afla pe butuci. Treceti impreuna printr-un proces de autoanaliza si daca sunteti sinceri unul cu celalalt, e posibil sa va salvati casnicia. Si, nu mai lasati sa treaca atata timp pana la urmatoarea autoanaliza. Ar trebui sa fie o activitate periodica de autoreglare a mersului lucrurilor in cuplul pe care il formati.
Autoanaliza: cum sa nu ajungeti la catastrofe
- Fiti atenti la ce se intampla in familia voastra. Orice lucru care se schimba trebuie analizat. Daca se schimba asa incat sa va fie mai bine, atunci sa fie binevenit. Orice se schimba in mai rau trebuie semnalat, discutat, mediat. Trebuie sa lucrati impreuna. Sa veti sa rezolvati orice situatie.
- Sa va ajutati reciproc. Nu e nevoie sa se intample o tragedie ca sa intelegeti ca trebuie sa va fiti alaturi unul altuia. Invatati sa va fiti alaturi la lucruri mici si la lucruri mari deopotriva.
- Comunicarea chiar e importanta. Este secretul reusitei voastre ca si cuplu. Va ajuta sa duceti o viata cotidiana echilibrata, presarata cu bucurii si satisfactii. Va mai amintiti cat conteaza o vorba buna? E ca un balsam vindecator pentru suflet.
- Cereti ajutor cand situatia va depaseste. Sunt si astfel de situatii in viata de cuplu. Situatii in care nu gasesti solutii oricat le-ai cauta. Fie singur, fie cu partenerul, ba chiar si cu familia extinsa. Cereti ajutor specializat. Astfel puteti gasi solutii verificate si in alte situatii similare.
- Bucurati-va de reusite. Oamenii au un obicei prost – se intristeaza cand are necazuri, dar uita sa se bucure cand are parte de reusite. Le ia de-a gata, desi n-ar trebui. Daca e ceva pentru care chiar ai muncit, ceva pe care chiar ti l-ai dorit (nu neaparat ceva de natura materiala) atunci bucurati-va impreuna cu toata familia si cu prietenii.
Daca puneti la punct impreuna acest mecanism de autoreglare si autoanaliza periodica, veti vedea ca este de mare ajutor. Nimeni n-ar trebui sa se simta judecat. Nu oamenii sunt judecati ci situatiile de familie care trebuie imbunatatite pentru binele vostru al tuturora (sot, sotie, copii, parinti, bunici).