Aveti anxietate sociala sau doar sunteti penibil la petreceri?

Daca intampinati suferinte psihice si fizice extreme in situatii sociale sau daca evitati sa va angajati in discutii cu alte persoane pentru a va scuti de agonie, este posibil sa suferiti de tulburare de anxietate sociala.

Multi dintre noi avem dificultati de exprimare cand vorbim cu persoane necunoscute.  Neplacut, da, dar e ceva comun. Nu este mare lucru. Pe de alta parte, daca va simtiti atat de constienti de sine, incat sunteti bolnav fizic sau evitati participarea la evenimente importante deoarece este prea debilitant pentru a va duce acolo, poate e cazul sa solicitati ajutor profesional.

Nu sunteti doar nervosi este o boala care va poate impiedica sa va bucurati de viata. Nu doar ca sacrificati relatiile personale, dar acest tip de anxietate va poate afecta cariera sau chiar va poate impinge catre depresie sau abuz de alcool. Specialistii descriu anxietatea sociala ca ceva cu care cu totii avem de-a face, „este o parte normala a vietii”, care apare in diferite situatii. Doar ca unii oameni pot face fata mai bine decat altii.

Manualul de diagnostic al tulburarilor mintale defineste tulburarea de anxietate sociala in termeni stricti. Este o frica semnificativa care se declanseaza in situatii sociale sau de performanta. De asemenea, tot anxietate sociala este si cand eviti anumite situatii din cauza fricii si acest lucru dureaza sase luni sau mai mult. Milioane de adulti din lumea intreaga se confrunta cu anxietatea sociala, o afectiune care devine debilitanta la un moment dat.

Ce provoaca anxietatea sociala?

Ca multe experiente umane, anxietatea sociala pare sa aiba o componenta ereditara. Ceea ce nu este clar este motivul pentru care unii membri ai familiei sunt afectati, iar altii nu. S-ar putea ca creierul unora sa interpreteze gresit anumiti indici sociali sau expresii faciale. Si in timp ce genele si chimia creierului pot juca un rol, este probabil ca o combinatie de factori, inclusiv personalitatea innascuta si dezvoltarea unei persoane, sa influenteze riscul aparitiei acestui tip de anxietate.

Daca, de copil, ati avut interactiuni pozitive cu alti copii, s-ar putea sa fiti mai deschis cu oamenii si sa fie mai putin probabil sa dezvoltati tulburare de anxietate sociala. Cu toate acestea, un copil care este in mod natural timid, care a avut dificultati sa-si formeze prietenii din timp sau a sarit peste activitatile sociale din diverse motive, poate avea un risc mai mare de anxietate sociala.

Pentru adultii cu tulburari de anxietate sociala, mutarea intr-un oras nou sau intr-un nou loc de munca poate fi dificila.  

Simptome de anxietate sociala

Daca obosesti numai la gandul ca totii ochii celor care se afla in aceeasi incapere sunt indreptati spre tine, s-ar putea sa ai anxietate sociala. Teama de a fi judecat de altii este o caracteristica comuna a tulburarii. Este frica de respingere, de umilire, de esec sau de a parea un idiot. Exista, de asemenea, cercetari care sugereaza ca „evaluarea pozitiva”, precum obtinerea unui premiu, poate fi la fel de intimidanta. Cei afectati de anxietatea sociala ar prefera sa nu ia premiul acela deloc.

Evitarea este un alt semn comun. Persoanele cu anxietate sociala evita sa se puna in situatii sociale, mai degraba decat sa faca fata sentimentelor anxioase pe care le intampina social. Ei tind sa fie mai izolati decat alte persoane aflate in aceeasi situatie.  Anxietatea anticipativa in privinta activitatilor sociale inconfortabile declanseaza raspunsul de tip “lupta sau fugi” provocand o cascada de simptome fizice. Oamenii se inrosesc, transpira, tremura sau devin agitati. Frecventa lor cardiaca se accelereaza, respiratia devine rapida, mintea lor devine… goala. Si cu cat se ingrijoreaza mai mult, cu atat sunt mai grave aceste simptome.

Tratamentul anxietatii sociale

Dar nu este niciodata prea tarziu pentru a solicita ajutor. Anxietatea sociala este tratata de obicei cu o combinatie de psihoterapie si medicamente anti-anxietate, antidepresive. Ca forma de recuperare prin psihoterapie va recomandam psihoterapia scurta strategica. Va ofera solutii personalizate in functie de problema si contextul de viata in care va aflati dar va si pregateste pentru viitor. Sanatatea poate fi din nou atuul dvs.