Brexanolona, ​​primul medicament special conceput pentru tratarea depresiei postpartum

Aproximativ 1 din 9 femei prezinta simptome ale depresiei postpartum, sustin cercetatorii americani. Din acest motiv s-a initiat un studiu care a condus la obtinerea unui tratament specific – brexanolona. Acesta este un analog al hormonului uman endogen alopregnanolona. Unele medicamente psihiatrice au fost descoperite intamplator, prin observatii ale unor beneficii clinice. Nu este asa cu Brexanolona, ​​care are un mecanism de actiune cu adevarat inedit si a fost dezvoltat prin proiectare.

Cauza chimica a depresiei postpartum si remediul ei

In anii ‘80 cercetatorii americani au descoperit ca metabolitii (produsele formate atunci cand organismul „metabolizeaza” diverse substante) hormonilor steroizi progesteron si dezoxicorticosteron au actionat pe receptorii acidului gamma-aminobutiric, un inhibitor major. Acesti steroizi amplifica curentii de ioni clorici activati de acidul mentionat, afectand astfel excitabilitatea neuronilor. Aceasta constatare a dus la o serie de studii care au clarificat modul in care acesti metaboliti fluctueaza in perioadele de stres si in timpul ciclului menstrual. Cercetarile au indicat ca concentratia unuia dintre acesti metaboliti (alopregnanolona) creste in timpul sarcinii, iar apoi scade dupa nastere. La unele femei, aceasta scadere declanseaza dezvoltarea depresiei si a anxietatii.

O companie farmaceutica a utilizat aceste descoperiri pentru a dezvolta brexanolona, ​​un medicament care poate fi utilizat pentru a trata depresia postpartum prin restabilirea nivelurilor acestui metabolit. Studiile clinice au fost de succes si au obtinut aprobarea autoritatilor (in Statele Unite) pentru distribuirea unei versiuni injectabile a acestui medicament. 

Vesti bune pentru paciente

Asadar sunt vesti bune pentru toate acele femei care sufera sau sunt expuse riscului de depresie postpartum. In acest moment medicamentul este proaspat introdus pe piata americana dar in scurt timp se va raspandi si in alte tari.  Chiar si asa, cele mai eficiente tratamente ale formelor de depresie includ si psihoterapia in componenta lor de baza. Asadar, daca vreti sa aveti sanse maxime de recuperare, nu neglijati psihoterapia in asociere cu cele mai bune medicamente disponibile. Recomandarea noastra este sa optati pentru psihoterapia scurta strategica asa incat sa va recuperati complet in mai putin de 2 luni. Timpul conteaza mult atunci cand este vorba de sanatatea cuiva, mai ales cand este vorba de o proaspata mamica ce trebuie sa se ocupe de bebelusul ei.