Cand trebuie sa mergi cu copilul la logoped?

logoped

Fiecare parinte stie ca un copil este unic. Ca se dezvolta in felul sau si ca nu poate fi raportat la niste repere medicale exacte. Totusi, un parinte atent si bine informat, realizeaza in scurt timp cand ceva nu e in regula cu cel mic. Ne-am gandit sa va furnizam cateva repere care sa va ajute sa aflati cand ar trebui sa mergeti cu copilul la logoped. Nu, nu trebuie sa va ingrijorati. Problemele logopedice se pot remedia, dar e clar ca cel mic are nevoie de ajutor de specialitate.

Iata-le:

  • Bebelusul nu interactioneaza cu cei din jur: nu zambeste, nu gangureste, nu vorbeste sau nu leaga cuvintele intre ele. Le-am enumerat in ordine de la varsta de 2-3 luni si pana la 2 ani.  
  • Daca bebelusul tau are intre 1 si 2 ani si nu spune cuvinte, are un vocabular foarte limitat – e semn ca trebuie dus la logoped.
  • Daca bebelusul are pana in 2 ani si tu ca parinte nu intelegi ce spune este un semn de intrebare. Chiar daca sunt si situatii banale in care nu intelegi ce vrea sa spuna cel mic, merita sa fii atent si sa consulti un specialist.
  • De obicei copiii in jur de 2 ani pot spune propozitii scurte. Daca al tau nu face acest lucru, trebuie dus la specialist.
  • Daca cel mic se chinuie sa pronunte anumite cuvinte desi are intre 2 si 4 ani, inseamna ca are nevoie de ajutor.

Cere ajutorul unui logoped

Tulburarile de vorbire nu sunt rare si nici foarte ingrijoratoare. Atata vreme cat tu ca parinte ceri ajutor pentru copilul tau. Vei putea alege specialistul chiar tu dupa o verificare prealabila. Vei putea asista pe durata sedintelor de recuperare. Si vei putea contribui semnificativ la recuperarea celui mic. Pentru el va fi un alt fel de joaca. Un mod de a interactiona interesant cu alt adult in afara de cei din familia sa.

Asadar, nu amana sa ceri ajutor pentru copilul tau.