Care sunt simptomele tulburarii de stres acut?

Oricine poate experimenta o trauma urmata de o tulburare de stres acut care sa se manifeste intr-un mod foarte personal. Oamenii sunt diferiti, bagajele lor emotionale sunt diverse si tot asa sunt si modurile de raportare la problemele pe care le au. Chiar si asa, specialistii au identificat 5 categorii de simptome care se regasesc destul de des la persoanele afectate de traume diverse si de tulburare de stres acut. Le prezentam pe scurt in randurile care urmeaza. 

Disociere

Include simptome de perceptie alterata a timpului si de detasare de propriul trup. Practic, persoana afectata ar vrea sa dea timpul inapoi, inainte de evenimentul traumatic si sa mearga pe o alta cale care sa o duca la un alt deznodamant. Din pacate nu poate face asta si nu-i ramane decat sa se confrunte cu trauma. Va trebui sa o depaseasca, fie singura, fie cu ajutor de specialitate si sa mearga inainte gasind sensuri noi propriei vieti. 

Intruziune

Aceste simptome intruzive pot da peste cap viata persoanei cu stres acut. Consta in cosmaruri pe durata somnului dar si in flashback-uri pe durata zilei cu incidentul traumatic. Sentimentele pe care le incearca sunt unele agresive, tulburatoare care impiedica pacientii sa duca o viata normala si sa se concentreze pe depasirea traumei. 

Excitabilitate 

O persoana grav afectata de stres va avea dificultati de concentrare. Va fi hipervigilenta, usor iritabila si senzatia predominanta pe care o va avea va fi una de incarcare, de suprasolicitare. Va crede despre sine ca nu va face fata la situatia in care se afla. Nu va fi deloc usor sa stati in preajma unei astfel de persoane. Va trebui sa inteleaga ca e doar o etapa in depasirea traumei suferite si ca nu va fi asa tot restul vietii. Trebuie ajutata ca sa capete perspectiva corecta asupra problemei pe care o are. 

Evitare

Aceasta categorie de simptome include orice experiente, locuri, sentimente si chiar oameni care ii amintesc de trauma intr-un anume fel. Pacientul va ajunge la izolare, iar izolarea o va face si mai susceptibila la stres si la alte numeroase probleme. Singurul mod de a pasi inainte peste trauma este ca persoana afectata sa se confrunte cu propriile declansatoare de stres. 

Stare negativa de spirit

Pacientul se simte intristat si fara energie tot timpul. Nu are emotii pozitive si nu gaseste nimic care sa-l bucure. Este evident ca daca starea aceasta persista se va ajunge cu usurinta la depresie, care va complica mult situatia si recuperarea pacientului. 

 

Daca v-ati recunoscut in cele enumerate mai sus, probabil ca ati experimentat o trauma de curand pe care n-ati reusit s-o depasiti. Nu mai amanati, cereti ajutor de specialitate pentru ca aveti dreptul la o viata normala si la depasirea problemelor pe care le aveti. La cabinetul de terapie scurta strategica puteti gasi ajutorul de care aveti nevoie – chiar si fara sa va deplasati fizic la cabinet. Dispunem de sedinte online de terapie de recuperare. Solicitati o programare si veti vedea cat de mult va putem ajuta. Multa sanatate.