Cariera dauneaza grav relatiei de cuplu?
Cariera si relatia de cuplu reprezinta doua dintre prioritatile pe care le au persoanele de varsta adulta. Multi se concentreaza pe cariera in prima parte a varstei lor adulte, urmand ca treptat sa schimbe prioritatile. Tot asa de multi incearca sa pastreze echilibrul in mod constant intre cariera si cuplu (familie). Insa aceasta batalie permanenta a prioritatilor poate deveni foarte obositoare. Atat pentru persoana in cauza cat si pentru partener si/sau copii. E adevarat ca o familie are multe nevoi materiale care se implinesc prin bani pe care ii obtii de la munca prin eforturi sustinute datorita carierei tale. Dar atunci cand cariera ta duce familia la dezastru ce faci? Vom analiza mai jos cate situatii raspandite si va propunem cateva solutii.
3 modele de raportare la cariera si familie
- Cariera la inceput si apoi familie. Unii zic ca e intelept asa. In tinerete, cand nu ai obligatii sa te concentrezi pe studiu, munca si cariera. Pe masura ca obtii rezultate si strangi ceva bani te asezi la casa ta. Apoi schimbi prioritatile pe familie si lasi cariera in plan secundar. Teoria e buna, ce te faci cand in practica nu-ti iese asa? E posibil ca la tinerete cand ai multa capacitate de munca sa intri in niste datorii (pentru casa, masina, etc.) pe care mai apoi cand familia devine prioritara sa nu le poti plati. Si de aici sa ajungi la dezastru. Fii pregatit pentru orice: criza financiara, probleme de sanatate, etc. Ia in calcul totul si abia dupa aceea asuma-ti niste responsabilitati. Tine cont de faptul ca membrii cuplului nu castiga la fel, ca fiecare munca are avantaje si dezavantaje, etc. Practic, impreuna, faceti o proiectie a vietii voastre impreuna. Plus planuri de rezerva.
- Cariera si familie in paralel. Aici va fi un efort permanent care va produce multe disensiuni in cuplu, mult stres si jonglerie in privinta propritatilor comune si a celor personale. Pot sa apara probleme de sanatate la membrul care este cel mai solicitat si macinari ale relatiei afective dintre voi. Riscati sa fiti obositi, iritati, ineficienti. Sa nu va fie bine nici la munca si nici acasa. Modelul acestea de relationare poate functiona numai daca amandoi sunteti de acord cu el si numai pentru o vreme. De exemplu: pana termina facultatea, pana este promovat, pana vine primul copil, etc. Cativa ani poate functiona, dar nu mai mult. Viata nu este o alergatura permanenta. Trebuie sa va si tihneasca la un moment dat.
- Cariera pentru unul, familie pentru altul. Pare ca se comite o nedreptate. De ce sa aiba numai unul cariera? Daca ati stabilit impreuna acest model de raportare la cariera si familie poate functiona. Este de fapt modelul traditional – barbatul face cariera si isi sustine financiar familia, femeia se ocupa de casa si copii si nu se mai duce la serviciu. Sau in orice caz, nu pune accent pe serviciu. Desi poate ca este foarte inzestrata profesional. Daca femeia isi gaseste satisfactia in statutul ei de sotie si mama poate sa functioneze foate bine. Dar daca nu, va acumula frustrari si la un moment dat visul barbatului de langa ea poate deveni o iluzie.
Avantaje si dezavantaje
Dupa cum vedeti fiecare model are avantaje si dezavantaje. E foarte important ce stabiliti impreuna, ce puteti duce individual, cu ce atitudine porniti la drum si comunicarea dintre voi. Fiti constienti ca lucrurile, orice model alegeti, nu pot merge asa la nesfarsit. Pastrarea echilibrului in cuplu este fundamental si trebuie sa permita realizarea ambilor membri. Iar cand apar si copiii, trebuie sa-i luati si pe ei in calcul atunci cand stabiliti echilibrul in familie. Si, de retinut, cand sunteti in dificultati cereti ajutor de specialitate. Nu asteptati pana cand problema devine grava. Cautati solutia atunci cand zariti problema la orizont. Ca sa nu aveti niciunul de suferit si sa va fie bine impreuna. Da, chiar se poate sa reusiti.