Cauza genetica pentru care unii pacienti au atat anxietate cat si depresie
O analiza masiva a genomului a aproximativ 200.000 de persoane a identificat sase variante genetice legate de anxietate, sustin cercetatorii de la Yale si colegii de la alte institutii intr-un material publicat in Jurnalul American de Psihiatrie. Unele dintre variantele asociate cu anxietatea au fost mentionate si in studiile anterioare ca factori de risc pentru tulburarea bipolara, tulburarea de stres posttraumatic si schizofrenie. Noul studiu ofera insa prima explicatie moleculara convingatoare la intrebarea: de ce anxietatea si depresia coexista adesea?
Cercetatorii explica
„Acesta este cel mai bogat set de rezultate pentru baza genetica a anxietatii”, a declarat Joel Gelernter, profesor de genetica si neurostiinta la Universitatea Yale. „Nu a existat nicio explicatie pentru comorbiditatea anxietatii si depresiei si a altor tulburari de sanatate mintala, dar aici am gasit riscuri specifice, comune, genetice”. „In timp, au existat mai multe studii de genetica a depresiei, dar foarte putine au cautat variante de legatura cu anxietatea, tulburari care afecteaza 1 din 10 persoane”, a declarat Murray Stein, psihiatru in San Diego, SUA implicat si el in aceasta cercetare. In timpul cercetarilor s-a descoperit o gena implicata in functionarea receptorilor pentru hormonul sexual estrogen. Aceasta ar putea explica de ce femeile au un risc de doua ori mai mare decat barbatii sa sufere de tulburari de anxietate. Chiar si asa sunt necesare investigatii suplimentare.
Diagnostice complicate… lamurite genetic
Dupa cum stiti foarte putini pacienti cu boli psihiatrice au un singur diagnostic. Practic, acestia primesc conglomerate de diagnostice si nenumarate medicamente cu efecte adverse si consecinte serioase. De aceea este foarte important acest studiu, pentru ca ajuta la identificarea mai precisa a cauzei si la tratarea ei. In acest moment se procedeaza mai degraba la tratarea simptomelor si mai putin a cauzelor. De aceea si rezultatele sunt slabe iar pacientii urmeaza tratamente medicamentoase perioade indelungate. Practic, ani de zile din vietile lor nu le mai apartin. Ne asteptam ca in scurt timp companiile farmaceutice sa scoata pe piata medicamente mai precise si mai de folos pentru toti aceia care au nevoie de ele.
Pana atunci recomandarea noastra este sa continuati tratamentele curente. Sa gasiti cei mai buni specialisti, cea mai buna medicatie personalizata si sa nu neglijati psihoterapia scurta strategica pentru recuperare. Chiar si cu medicamente mai bune, psihoterapia va fi absolut necesara. Insa merita efortul, pentru ca va puteti recupera complet in mai putin de 2 luni. Un timp bine folosit pentru propria sanatate.