3 cauze majore de depresie la romani
Chiar daca statisticile inca n-o arata, depresia este raspandita masiv printre romani. La noi in tara nu se fac suficiente studii in aceasta privinta. Multe cazuri de depresie nu sunt raportate medical, pentru ca persoanele in cauza nu cer ajutor de specialitate. Si daca femeile indraznesc in numar din ce in ce mai mare sa ceara ajutor, nu acelasi lucru se intampla cu barbatii. Toti cei afectati de aceasta boala stiu in mare care sunt cauzele personale care i-au impins in aceasta situatie si ce ar trebui sa schimbe la felul lor de viata. De data aceasta ne vom ocupa de cauzele comune, sociale, ale acestei probleme.
Divortul
Divortul este in egala masura cauza pentru depresie dar si consecinta a unor relatii deficitare in familie. Daca se porneste intr-o casatorie cu ideea ca daca nu merge treaba cei doi se pot separa sau pot divorta, nu este decat o problema de timp pana cand ajung in fata unei astfel de decizii. Nu, divortul nu este solutia la proasta comunicare in familie, la prioritatile gresite, la violenta, etc. Divortul este o problema mare provocata pentru a rezolva o problema mai mica. Nu e logic sa se rezolve problema mai mica? E drept, nu e simplu. E posibil sa aiba nevoie de ajutor de specialitate in consiliere maritala. Dar cu putin efort orice problema conjugala se poate rezolva. Divortul produce rani adanci, tulbura adanc fundamentul emotional al celor implicati, iar daca sunt si copii la mijloc situatia e si mai dureroasa. Nu e greu de banuit cum se ajunge de aici la depresie.
Datoriile
Aproximativ 75% din populatia Romaniei este datoare intr-un fel sau altul. Lucrul acesta exercita o presiune foarte mare pe starea emotionala a fiecaruia. Te face sa crezi ca depinzi enorm de mult de locul de munca pe care il ai, pe sursa ta de venit. Poti sa fii dator pentru casa in care stai. Pentru scoala pe care o faci. Pentru masina sau pentru firma pe care ti-ai infiintat-o si pe care te zbati s-o tii pe linia de plutire. Daca ai imprumutat bani la banca pentru firma si lucrurile nu merg bine, nu e de mirare ca tristetea si neputinta se adancesc in tine. Nici nu mai mentionam sistemul legislativ in continua schimbare. Acesta afecteaza mediul economic, dobanzile bancare, etc. Acestea toate determina instabilitate emotionala.
Somajul
Nu ne place sa recunoastem dar somajul e destul de mare. Iar cand in sfarsit gasesti un loc de munca nu faci altceva decat sa-ti asiguri un minim disperat al nivelului de trai. Daca esti de varsta mijlocie si ti-ai pierdut locul de munca, atunci stii ca te asteapta o batalie lunga si grea. Pentru ca numai tinerii foarte bine pregatiti si in pas cu tehnologia mai au o sansa decenta. Dupa luni sau poate ani de cautari, timp in care ai stat abia agatat cu banii, e putin probabil sa rezisti la inca un refuz. La inca o prejudecata. La inca o gramada de probleme financiare. Asociaza asta cu datoriile mai sus mentionata si obtii reteta pentru depresie de lunga durata.
Informeaza-te despre depresie
Daca te afli pe marginea prapastiei cu casnicia ta, cu locul de munca si cu plata datoriilor, gandeste-te bine inainte sa iei o decizie pe care mai apoi s-o regreti. Informeaza-te! Adesea informarea e gratis dar te ajuta sa gasesti cai accesibile de a-ti rezolva problemele. Trebuie sa constientizezi ca starea ta de sanatate e foarte importanta. Daca esti bolnav(a) nu poti munci, nu poti plati datorii si nici nu poti investi in repararea familiei tale. Recuperarea sanatatii tale e pasul 1. Incepe de aici.