Cauzele deficitului de atentie la adulti in context anxios

De cand cu pandemia si cu munca de acasa tot mai multe persoane se plang ca nu reusesc sa fie atente la ceea ce fac. Adica le scade eficienta in munca. Mai sunt si unii care sunt foarte eficienti pentru ca se refugiaza in munca pentru a uita de izolare si de ingradirea drepturilor cu care s-au obisnuit. Adevarul e ca munca de acasa presupune disciplina si o buna capacitate de rezolvare a unei game largi de probleme care pot sa apara. Daca te-ai obisnuit sa ceri ajutor pentru orice cand erai la locul de munca, acum tot acel ajutor a disparut si munca a devenit brusc altfel decat o stiai. Care sunt lucrurile care iti perturba atentia si concentrarea si te face sa te simti expus la ineficienta sau chiar mai rau, la pierderea locului de munca?

Televizorul si stirile catastrofiste

Nicio clipa nu spunem ca situatia pe care o traim e una usoara, dar daca tot timpul stam cu televizorul pornit si vedem la fiecare buletin de stiri bilanturi cu imbolnaviri si decese cu siguranta NU ne va ajuta. Da, sunt oameni care se imbolnavesc si unii dintre ei mor. Nu e de joaca. Dar daca stii toate cifrele cu ce te ajuta. Iti muta mintea si atentia de la munca pe care trebuie s-o faci catre un viitor incert plin de ingrijorare. Stabileste-ti un program de lucru si cat lucrezi nu pornesti televizorul. Nici stirile de pe internet, nici pe cele de la radio. Iei pauza de stiri. 

Programul copiilor

Copiii care sunt obligati de situatie sa stea in acasa aproape tot timpul e posibil sa-ti disturbe atentia de la munca. Poti sa-i neglijezi? Evident ca NU. Va trebui sa faceti un program cu ei – tata si mama deopotriva. Mai greu e pentru familiile monoparentale cand un singur parinte trebuie sa se imparta cinstit in mai multe… parti. Daca fac scoala online cel putin o parte din zi sunt ocupati cu aceste cursuri si mai apoi cu temele. Intercalati programul vostru cu cel al copiilor asa incat sa luati pauza la aceeasi ora asa incat la masa sa fiti impreuna si sa puteti schimba pareri despre cum decurge ziua. Daca ceva e deficitar sa puteti corecta din mers. E o situatie dinamica – cine se gandea acum 2 luni ca vom trece printr-o situatie de urgenta? Sa fim sinceri, nimeni nu se astepta la asta. Priveam la Coronavirus de la distanta si credeam ca nu ni se poate intampla noua asa ceva. Orele de odihna trebuie de asemenea sa coincida, altfel unii vor sfarsi extrem de obositi si avem banuiala ca acestia vor fi parintii. Implicati copiii in treburile gospodaresti conform varstei si abilitatilor pe care le au. Nu-i lasati prea mult in fata ecranelor – televizoare, laptop-uri, tablete, telefoane. Le pot face mult rau. 

Platformele de socializare & e-mail-urile

Cum sa lucrezi daca iti vin notificari in valuri de pe platformele de socializare.  Schimbati setarile de notificare, altfel toata ziua sunteti pe Facebook si… nu de acolo va luati salariul. Nu? In alte conditii v-am fi recomandat sa inchideti telefoanele, dar acum nu se poate. Chiar pot sa apara urgente in familie si trebuie sa puteti fi contactati. Dar trebuie va schimbati prioritatile cu privire la utilizarea telefonului pe durata programului de munca. La fel se poate intampla si cu e-mail-urile, chiar si cu unele de serviciu. Zgomotul de notificare de mesaj  nou te poate bruia de la ceea ce ai de facut. Si sigur nu vrei asta, altfel ziua ta de munca e facuta praf. Concentreaza-te pe ceea ce ai de facut, pas cu pas. Fa-ti o lista cu treburi de facut in fiecare zi, lucreaza la ea in ordinea prioritatilor si citesti numai mesajele care vin cu privire la task-ul la care lucrezi. Nu citesti nimic altceva. Poate doar daca e ceva semnalat ca fii urgent sau foarte important.

Proximitatea… frigiderului

Pe cand lucrai la serviciu aveai o pauza anume de masa si te gandeai cu drag la bunatatile de acasa care erau… inaccesibile. Acum esti doar la 2 m de frigider si pe fondul stresului si a nelinistii il deschizi mai des decat trebuie. Numai el stie de cate ori, recunoaste cinstit. Stabileste ore clare de masa cu toata familia si in rest… vezi-ti de treaba. Esti in timpul programului. Nu esti platit ca sa tot dai iama la frigider. In plus, e o paguba bugetara si o tulburare alimentara. 

Gandurile obsesive cu privire la viitor

Toti suntem preocupati de asta dar nimeni nu are raspunsuri acum. Nici daca tot macini in minte aceleasi intrebari nu te ajuta prea mult sa gasesti solutii. Desprinde-te de repetitii pentru ca iti fac rau. Incearca sa fii eficient in munca ta pentru ca asa iti pastrezi locul de munca si vei avea ce pune pe masa copiilor si cu ce-ti plati cele necesare. Nu uita ca sunt in floare concedierile pentru toate firmele au de suferit de pe urma crizei. 

… si daca NU poti face toate astea?

E posibil ca unele persoane sa nu reuseasca sa faca toate astea nici daca isi dau seama ca ar fi spre binele lor. Pot cere ajutorul familiei sau, si mai bine, pot solicita sedinte de psihoterapie online. Un psihoterapeut identifica rapid cauzele si pune la cale un plan de recuperare. Asa se intampla in cazul in care persoana apeleaza la psihoterapia scurta strategica. Este cea mai rapida forma de recuperare si de depasire a dificultatilor cu care se confrunta. Psihoterapeutul isi pune la dispozitia pacientului timpul, pregatirea si capacitatea de analiza personalizata pentru a concepe un plan eficient si rapid de recuperare. Si in majoritatea cazurilor se soldeaza cu reusita. De ambele parti. 

 

Nu uita ca orice problema ai avea, sunt solutii.

Cere ajutor.