Ce anume declanseaza anxietatea sociala?

Cauza exacta a anxietatii sociale nu este cunoscuta. Cei mai multi specialisti banuiesc ca ar fi vorba de o combinatie de factori: genetici, sociali si de experiente negative precum conflicte, abuzuri, marginalizari. In anumite situatii poate fi vorba si de anormalitati in privinta nivelului serotoninei din creier. Aceasta este o substanta care regleaza dispozitiile. O amigdala activa in exces (structura a creierului care controleaza raspunsul la frica si neliniste) poate cauza si ea anxietatea sociala. Desi exista observatii care pot concluziona ca anxietatea sociala afecteaza familii, nu e clar daca se transmite sau nu genetic. Mai degraba e vorba de comportamente invatate care sunt folosite ca “scurtaturi”. Ele sunt defectuoase si pot afecta generatiile unei familii. Uneori copiii ajung la anxietate sociala daca sunt crescutii in medii superprotectoare si controlate excesiv.

Cere ajutorul specialistilor

Daca suspectezi ca ai suferi de anxietate sociala iti recomandam sa consulti un specialist. Autodiagnosticarea nu e deloc folositoare si nici medicatia dupa ureche. Diagnosticul il pune un psihiatru, dupa ca iti analizeaza situatia medicala si contextul personal. Acesta poate concluziona si in privinta cauzelor care te afecteaza mai mult dintre cele enumerate mai sus. De asemenea, psihiatrul este acela care iti poate prescrie medicamente si care face toate ajustarile necesare asa incat sa te simti bine la nivelul echilibrului substantelor din creier. Pentru tot ce tine de recuperare comportamentala e nevoie sa apelezi la un psiholog sau psihoterapeut. Nu, situatia nu se va rezolva instantaneu. Va trebui sa perseverezi pana cand specialistul iti spune ca esti complet recuperat.

Ce anume ti-ar usura perioada de recuperare?

In perioada de tratament incearca sa te odihnesti mai mult si sa-ti administrezi tratamentele medicamentoase in mod constient. De asemenea, urmeaza constant sedintele de recuperare. Citeste si informeaza-te despre situatia in care te afli. Comunica cu familia si prietenii despre situatia prin care treci asa incat sa te inteleaga si sa te ajute fiecare cum poate. Contacteaza grupuri de suport, daca exista in localitatea ta, sau cauta online sprijin de la persoane care au trecut prin aceasta problema si s-au recuperat cu succes.