Ce este Depresia?

Ce este depresia

“Ce este depresia?” – iata o intrebare la care nu s-a dat un raspuns foarte clar, desi s-au facut multe studii in domeniu. Este o afectiune greu de diagnosticat datorita implicatiilor sale multiple si a felului in care se impleteste cu alte boli psihosomatice. Totusi, exista tratament care da rezultate.

Cum se manifesta depresia

Simptomele depresiei sunt variate. Intr-o prima faza se poate manifesta ca o tristete si crezi ca poate e trecatoare. Te simti obosit, epuizat si interesul tau fata de activitatile curente scade. Poate fi catalogata drept astenie daca starea coincide cu schimbarea anotimpurilor sau cu o perioada cu vreme rece si cenusie. Nu-ti mai plac lucrurile care altadata iti placeau, dar asta nu pare neaparat ingrijorator. Pana la urma interesele se mai schimba, nu e obligatoriu sa ramana aceleasi pe toata durata vietii. E posibil sa nu dormi la fel de bine ca altadata. Fie din cauza ca iei anumite pastile, fie ca nu mai ai un ritm anume care sa alterneze intre odihna si activitate. Pofta de mancare poate sa fie si ea influentata. Poate sa scada simtitor, sa nu mai ai nevoie de la fel de multa hrana ca inainte. Sau poate sa creasca si intr-o perioada scurta sa iei in greutate. Acumularea kilogramelor poate sa devina o sursa din care sa se alimenteze depresia, care sa o adanceasca.

Depresia severa

Lumea ta intreaga devine sumbra, cenusie si neinteresanta. Nu-ti mai vezi rolul si rostul, nu-ti mai faci planuri, nu-ti mai doresti ceva sau pe cineva. Te retragi treptat intr-o lume in care oamenii din jurul tau nu mai ajung, pentru ca esti prea departe de ei, de interesele si preocuparile lor. Le poti considera marunte, dar tocmai acest zumzet cotidian te ajuta sa pastrezi legatura cu propria viata.

Se poate ajunge pana acolo incat, pacientul nediagnosticat sau netratat corespunzator pentru depresie in forme mai usoare sa ajunga la mutilari si chiar la tentative de sinucidere. Cu cat depresia este mai profund instalata in fiinta pacientului cu atat este mai dificil de recuperat iar procesul acesta este de mai lunga durata.