Ce este Insomnia? Tipuri de insomnie. Invata sa te feresti de ea

insomnia

Daca iesi pe strada si faci un sondaj, cele mai multe persoane iti vor spune ca insomnia inseamna lipsa somnului. Dar insomnia nu este doar atat. Si somnul de proasta calitate, cu intreruperi e insomnie. Si somnul cu dificultati de adormire e insomnie. La fel si somnul cu stari de oboseala la trezire. In mod normal un adult trebuie sa doarma 7 ore pe noapte si sa se trezeasca odihnit, energizat. Daca nu este asa, inseamna ca sufera de insomnie. E adevarat ca sunt mai multe forme de insomnie, dar toate cazurile sunt ingrijoratoare pentru ca afecteaza grav organismul. Nu o data pacientii cu insomnie spun ca se simt “ca batuti” cand se trezesc dimineata, atat sunt de supti de energie, de vlaguiti. Activitatea cotidiana, munca, scoala, interactiunea cu cei dragi este afectata de aceasta stare aproape permanenta de oboseala.

 

Insomnia Clasificare

Felul in care se manifesta aceasta boala permite urmatoarea clasificare:mult de o luna.

  • Tranzitorie – se manifesta pe termen scurt, poate dura de la o noapte pana la cateva saptamani.
  • Intermitenta – are caracteristicile unor episoade de somn dificil. Poate fi confundata cu perioadele stresante care apar uneori (examene, nunta, divort, mutari, etc)
  • Cronica – pacientul sufera de insomnie de cel putin 3 ori pe saptamana, mai mult de o luna.

 

Fereste-te de insomnie atat cat poti

Insomnia este o boala invaziva. Se instaleaza pe nesimtite, iti gasesti scuze pentru care nu dormi bine si practic ii lasi timp bolii sa se instaleze profund in viata ta. Pentru ca lipsa odihnei cotidiene influenteaza multe zone ale vietii pacientului. Poate ca acesta a ajuns la insomnie din cauza unor traume emotionale, poate ca a trecut prin accidente si a ramas cu daune neurologice. Poate ca i s-au prescris anumite medicamente si acestea prezinta reactie adversa sub forma de insomnie. Dar insomnia mai poate fi provocata de medicamente fara prescriptie, de consumul de stimulante, alcool sau droguri.

 

Cere ajutor

Daca suspectezi ca ai suferi de aceasta boala consulta un specialist. Cu cat iei masuri mai repede, cu atat scapi de boala mai repede. Te vei bucura pentru decizia pe care ai luat-o cand te vei odihni bine noapte de noapte si cand vei avea energie pentru ziua toata fara sa te resimti in vreun fel.