Ce este tulburarea obsesiv compulsiva si cum se declanseaza?

tulburarea obsesiv compulsiva

Tulburarea obsesiv compulsiva face parte din categoria afectiunilor anxioase. Este caracterizata prin obsesii (ganduri persistente) si compulsii (gesturi repetitive). Obsesiile sunt intruzive, pacientul le percepe ca fiind straine de propria persoana, nu si le doreste si nu le poate controla. Compulsiile au rolul de detensionare, de diminuare a anxietatii in perceptia pacientului. Acesta are momente cand isi da seama ca gandurile si gesturile sale sunt exagerate. Totusi, nu poate controla aceste ganduri iar gesturile repetitive se petrec implicit, din dorinta de a preveni o situatie anxioasa.

 

Tulburarea obsesiv compulsiva: un complex de cauze

Pentru ca este o afectiune complexa cu cauze si manifestari variate, este necesar ca terapeutul sa analizeze intreg contextul de viata al pacientului. Sunt studii care sustin ca tulburarea obsesiv compulsiva se poate declansa din cauza unui perfectionism exacerbat. O alta posibila cauza a aparitiei acestei tulburari poate fi o dezvoltare anormala a procesului decizional. De exemplu, un adult decide mereu ce e mai bine pentru copilul sau. Atunci cand copilul va fi pus in fata unei decizii nu va putea sa o ia. Va dura mult pana se va pronunta, va recurge la ritualuri de tacere pana va reusi sa se pronunte, etc.

 

Tulburarea obsesiv compulsiva: cateva exemple

Responsabilizarea rapida a unui copil sau tanar pentru anumite actiuni pot conduce la astfel de comportamente. De exemplu, mama ii spune unui copil sa aiba grija la aragaz. Sa fie foarte atent atunci cand umbla cu el. Sa-l inchida cu grija asa incat sa nu se produca scurgeri de gaze. Avertismentul parintelui este intemeiat, dar copilul poate sa-l preia ca factor de stres si sa dezvolte un comportament obsesiv compulsiv verificand sub forma de ritual toate butoanele aragazului. Chiar si atunci cand nu l-a folosit. Similar se poate intampla cu “incuie usa cand pleci de acasa”. Copilul poate ajunge sa verifice obsesiv compulsiv daca a incuiat usa.  

 

In loc de concluzie

Intr-adevar, aceste comportamente genereaza un stres suplimentar in fiecare zi si este mare consumator de timp. Perturba mersul firesc al activitatilor dintr-o zi obisnuita. Si n-au fost decat cateva exemple care ilustreaza cat de usor un copil poate ajunge la comportamente obsesiv compulsive. Dar situatia este mai complexa decat atat, pentru ca si adultii pot suferi de aceasta tulburare si inca in forme exacerbate. In cateva materiale anterioare am discutat despre grupele de simptome asociate cu aceasta afectiune, cum se poate videca un pacient cu tulburare obsesiv compulsiva si cum se manifesta ea la copii. Speram ca toate aceste informatii sa va fie de ajutor, sa intelegeti mai bine situatia in care va aflati si ce ar trebui sa faceti asa incat sa puteti reveni la o viata placuta si eficienta.