Ce putem face cu diagnosticele gresite?
Un diagnostic vine adesea ca o lovitura in cap pentru cel bolnav. Nu stie ce sa creada, chiar daca starea sa fizica si psihica justifica respectivul diagnostic. E posibil sa fie corect dar e posibil sa fie si gresit. In cazul bolilor psihice e destul de complicat sa obtii un diagnostic clar si precis. De ce? Pentru ca unele boli evolueaza pe durata a cativa ani. Pentru ca sunt unele boli cu simptome asemanatoare. Pentru ca fiecare persoana bolnava are bagajul sau emotional si se raporteaza la boala intr-un fel anume. Asadar, trebuie o analiza personalizata a fiecarui om in parte, pentru ca incadrarea intr-o categorie medicala si etichetarea lui intr-un fel sau altul, nu ajuta prea mult. Un diagnostic corect e dificil chiar si in cazul unei analize riguroase, daramite daca nu se face asta. Da, cei care pun diagnostice sunt si ei oameni si pot gresi. Toti oamenii gresesc, asa ca daca ai dubii n-ar trebui sa fie nicio catastrofa sa ceri a doua parere, sau diagnosticare.
Cand se justifica a doua diagnosticare?
- Cand banuiesti ca nu s-a facut o analiza riguroasa
- Cand ai urmat cateva saptamani tratamentul recomandat dar nu are rezultate (e posibil si ca diagnosticul sa fie corect dar dozarea medicamentelor sa fie gresita)
- Cand simptomele pe care le ai nu justifica diagnosticul pus
- Cand ai un istoric de boli psihice in familie
- Cand banuiesti ca e o boala fizica ce poate genera simptomele pe care le ai. Acestea ar trebui eliminate chiar din prima faza a diagnosticarii.
- Cand iti sugereaza medicul de familie, care se presupune ca te cunoaste cel mai bine din punct de vedere medical
- Cand ai indoieli in privinta capacitatilor profesionale ale celui care a pus diagnosticul initial
Desigur, mai sunt si alte situatii pe care nu le vom enumera. Dar, odata lamurita situatia diagnosticului trebuie aplicat tratamentul recomandat. Adica atat meficamente cat si psihoterapie. Daca ai o stare rea dar inca nu ai un diagnostic definitiv, poti cere ajutor la un psihoterapeut cu mentiunea ca trebuie sa-i detaliezi situatia ta medicala asa incat sa inteleaga cum anume te poate ajuta.
Cum alegi specialistul pentru a doua diagnosticare?
Pentru ca de obicei trimiterea pentru medicul specialist o obtii de la medicul de familie, de la medicul de familie trebuie sa incepi. Ii spui ce dubii ai si soliciti o noua recomandare in privinta specialistului. Daca din diverse motive nu-ti poate recomanda altul sau daca tu vrei pe altcineva, poti apela la centrele medicale private, autorizate in domeniu. Poti cauta recomandari pe internet sau in presa medicala. Sigur vei gasi ce cauti. Ai grija sa fie un specialist recunoscut si cu multa experienta caruia chiar sa-i pese de pacienti. E posibil sa nu mai ai acces la un eventual al treilea diagnostic. In plus, nimanui nu-i place sa mearga din medic in medic timp in care boala avanseaza si nu se simte bine deloc.
Dupa ce s-a lamurit diagnosticul, nu mai pierde vremea. Aplica tratamentul recomandat si tine-te de sedintele de psihoterapie. Pentru ca trebuie sa-ti recuperezi sanatatea cat mai repede. Inainte ca boala sa lase sechele.