Ce sa faci ca sa previi anxietatea?

Anxietatea e asa de raspandita si la cote alarmant de ridicate incat ajungem sa credem ca e normal sa fim anxiosi si sa ne tulburam din orice lucru. Nu, anxietatea nu e ceva normal si trebuie sa facem orice ne sta in putinta ca sa o prevenim. E mai simplu sa previi decat sa tratezi, nu-i asa? In randurile de mai jos vom vorbi despre 3 lucruri simple pe care le poti face pentru binele tau. 

Ai grija de sanatatea ta mereu

E greu sa ai grija de sanatatea ta daca nu te pui niciodata pe primul loc. Daca nu-ti acorzi atentie, daca te lupti de unul sau una singura cu toate problemele care apar. Medicii recomanda ca macar o data pe an trebuie sa da-ti faci analize si controale asa incat sa stii cum stai cu sanatatea. Si nu ne referim numai la sanatatea fizica ci si la cea psihica. Organismul uman este un tot unitar. Nu te poti simti bine emotional daca ai o durere fizica si nici invers. 

Odihna si relaxare: nu le neglija

Hai spune drept, de cati ani nu ti-ai mai luat un concediu adevarat? Cand a fost ultima iesire relaxanta impreuna cu ei dragi ai tai? Daca nici nu-ti mai aduci aminte inseamna ca nu mai stii cum e sa fii odihnit si relaxat. Pentru binele tau dar si al familiei tale care are nevoie de tine, incearca sa-ti impui o zi de odihna pe saptamana si o luna (sau cat de mult cu putinta) de odihna pe an. In aceste intervale planifica sa faci altceva. Daca tot timpul faci aceleasi lucruri te plictisesti, devii ineficient si obosesti din ce in ce mai usor.  

Renunta la orice te tulbura

Uneori stirile pe care le urmarim ne tulbura. Ne strica linistea. Chiar daca e vorba de lucruri care nu ne afecteaza in mod direct ajungem sa ne ingrijoram si sa ne incarcam negativ cu lucruri care se petrec la celalalt capat al lumii. Nu ca noi ca tara n-am avea propriile necazuri. Daca e clar ca aceste stiri nu-ti sunt de niciuhn folos, renunta sa le mai urmaresti. Daca locul tau de munca iti provoaca neliniste, oboseala sistematica si nu te mai atrage in niciun fel, poate e cazul sa-l schimbi. Sigur, nu poti face asta peste noapte, dar e o nevoie careia trebuie sa-i dai curs intr-un timp rezonabil. Daca in anturajul tau sunt persoane care iti provoaca o stare sufleteasca neplacuta departeaza-te de ele. Daca poti sa inchei acele relatii, fa-o. Sanatatea ta e mai importanta chiar si decat unele relatii vechi care prin nebagare de seama au ajuns toxice. 

Fii constient de propria stare si cere ajutor cand e cazul

Ca sa poti lua decizii bune pentru sanatatea ta presupune sa traiesti constient de toate cate (ti) se intampla si sa reactionezi rapid pentru binele tau. E posibil ca si daca esti foarte grijuliu cu cele expuse mai sus, tot sa se instaleze anxietatea. E ceva ce tine de stuctura interna a fiecarei persoane. Daca ai ajuns aici, cere ajutor de specialitate. Iti recomandam sa apelezi la terapie scurta strategica pentru ca aceasta iti ofera abilitatile necesare de a combate boala si de a reveni la viata pe care ti-o doresti.