Ce ar vrea sa auda de la tine o persoana care sufera de depresie?
Depresia este o boala care afecteaza direct pacientul si indirect pe toti cei care se afla in preajma sa. Din cauza bolii, pacientul relationeaza dificil cu cei dragi ai sai. Chiar daca isi da seama de asta, nu poate face mare lucru – nu mai are putere sa se lupte si cu aceasta problema. Cei dragi incearca sa-l ajute de bolnav de depresie dar adesea nu fac decat sa obtina rezultatul contrar. Niciuna dintre parti nu stie cum sa se faca inteleasa atunci cand se afla la mijloc aceasta boala.
Fii atent la ce spui si la ce faci! Chiar conteaza
Un lucru la care va reactiona pozitiv bolnavul este sa-i spui ca depresia este o boala reala si ca incerci sa-l intelegi. Ca nu conteaza ce cred altii atata vreme cat tu stii ca bolnavul nu mimeaza nimic pentru a capata atentie. Cele mai multe persoane nici macar nu recunosc ca depresia e o boala. Bolnavii de depresie se simt cuprinsi de neputinta de a explica ce se intampla cu ei. Aceasta neintelegere ii impinge pe bolnavi la izolare, la adancire in depresie. Pentru ca depresivii au o stima de sine foarte scazuta, le e de ajutor sa auda din gura celor din jur ca sunt valorosi, ca ei conteaza. Ca au potential, ca exista speranta in privinta recuperarii lor. Unii bolnavi se uita in oglinda si-si spun “valorezi cat o ceapa degerata, de ce si-ar mai bate cineva capul cu tine?”. Ajuta-i sa combata aceasta atitudine extrem de daunatoare.
Cine “sa-si bata capul” cu cei care sufera de depresie?
Bolnavilor de depresie le-ar fi de ajutor sa auda “sunt langa tine, lasa-ma sa te ajut, poti sa treci peste asta, imi pasa de tine”. Cu astfel de cuvinte le captezi atentia, deschizi cai de comunicare, ii invalui in fire nevazute ale dragostei tale pentru ei. Si ei vor simti asta. Poate ca in prima instanta nu vor intelege tot ce vrei sa spui. Dar vor simti caldura din vocea ta, imbratisarea afectuoasa, gesturile mici de atentie pe care le faci pentru ei.
De asemenea, le-a fi de ajutor sa spui “n-o sa ma faci sa plec de langa tine, luptam impreuna”. Ei sunt constienti de incapacitatea lor de relationare si se tem ca daca fac sau spun ceva gresit vor ramane iarasi singuri, izolati si speriati. Cuvintele de mai sus ii asigura ca orice s-ar intampla, oricum s-ar comporta, tu nu vei pleca de langa ei. Ca se vor putea baza oricand pe ajutorul tau. Si chiar au nevoie tot ajutorul care li se poate oferi.
Pe langa aceste lucruri incurajatoare, tu ca persoana aflata in preajma unui bolnav e bine sa te documentezi cu grija in privinta bolii asa incat s-o intelegi cat mai bine cu putinta. Si cere pentru bolnav ajutor de specialitate. Depresia nu trece de la sine, nu e pasa proasta. Chiar e o boala dificila care necesita atentia unui specialist.