Cere-ti scuze atunci cand ii gresesti copilului tau. Fii vulnerabil

scuze

Majoritatea parintilor se intreaba daca e cazul sa isi ceara scuze de la copiii lor atunci cand gresesc ceva (mai ales daca este fara voia lor). Cand nu se pot tine de o promisiune, cand ceva rau se intampla independent de vointa lor. Si cei mai multi dintre ei ajung la concluzia ca “nu”. Daca vrei sa-l inveti cu eleganta ce inseamna onoarea, dreptatea, empatia, etc. e bine sa ai o atitudine mai calda in privinta lui. De cate ori ii vei explica ceva cu blandete si rabdare va intelege mai bine si mai multe lucruri decat atunci cand il vei refuza sec si nu-i vei acorda nicio explicatie sau scuze.

„Parintele nu-s cere niciodata scuze”

Aceasta atitudine va fi interpretata de copil ca o insensibilitate la tristetea si dezamagirea lui. Ca o nepasare. Va intelege prin asociere ca nu-l (mai) iubesti sau nu-ti pasa de el si de ce-i place lui. Daca e adolescent va crede ca nu-l cunosti si ca nu te intereseaza parerea lui. Dupa cateva astfel de situatii se va instaura o raceala si o distantare intre parinte si copil care nu este deloc folositoare pentru nicio parte.

Nu lasa garda excesiv de jos

Cea mai sanatoasa atitudine pe care o poate avea un parinte in astfel de situatii? Sa spuna copilului “imi pare rau”. In felul acesta ii arati ca si tu esti afectat precum e si el. Ca nu ai vrut sa se intample asa si ca sigur vei gasi o cale sa indrepti lucrurile. Ca parinte trebuie sa inveti cand si cum sa empatizezi cu copilul tau si cu problemele lui.

Totusi, nu trebuie sa lasi garda excesiv de jos pentru ca va crede ca te poate manipula cu usurinta. Si va proceda la fel si cu alte ocazii. Adica iti va accentua sentimentul de vinovatie. Ca sa nu se ajunga pana acolo, pune niste limite in privinta comportamentului tau ca parinte si in privinta comportamentului lui ca si copil. Dezbateti aceste limite si agreati-le ca fiind bune si folositoare. Astfel copilul va pricepe ca este iubit, inteles si ca exista niste limite puse acolo pentru binele sau.

Poate ca ti se pare ca se face prea mare caz de o dezamagire mica a copilului. Dar peste ani vei culege roadele stradaniei tale de acum. Te asigur ca merita.