Clasificarea atacurilor de panica

Stiati ca exista si o clasificare a atacurilor de panica? Exista atacuri de panica inopinate, atacuri de panica circumscrise situational si atacuri de panica predispuse situational. E posibil ca un pacient sa fie afectat numai de un tip de atac de panica sau de mai multe. De obicei, le poate identifica usor.

  • Atacurile de panica inopinate apar instantaneu, fara vreun motiv anume. Este forma de atac de panica cea mai dificil de gestionat pentru ca nu stii la ce sa te astepti. Nu poti anticipa, nu poti preveni. Din acest motiv pacientul sta in tensiune si incepe sa anticipeze panica. Practic ajunge sa-i fie frica de… frica. Daca pacientul nu cere ajutor de specialitate pentru a se recupera, se va instala sentimentul de neajutorare.
  • Atacurile de panica circumscrise situational au legatura cu anumite situatii de viata in care pacientul stie sigur ca se va declansa atacul de panica. De exemplu se sperie foarte tare de serpi sau paianjeni. Prin asociere cu o fobie specifica se instaleaza atacul de panica situational. Pentru ca este o forma previzibila e mai usor de gestionat si deci de recuperat ca si pacient.
  • Atacurile de panica predispuse situational apar in anumite situatii de viata insa nu de fiecare data cand pacientul se afla in respectiva situatie. Sa zicem ca este vorba de panica declansata de vorbirea in public. Atacul de panica predispus situational este acea forma de panica ce se poate instala sau nu in respectiva situatie. De fapt aceasta este si diferenta dintre cele doua forme de panica situationala.

Cum spuneam si mai sus, e posibil ca un pacient sa sufere de o singura forma de panica, de doua sau de toate trei. Oricat de intense ar fi acestea, e bine ca pacientul sa-si aminteasca faptul ca ele tin doar cateva minute. Senzatiile sunt intense, dar pot fi controlate cu ajutor de specialitate. Atunci cand panica se asociaza cu anxietatea nevoia de control a factorilor de mediu e mai mare. Senzatia de teama si disconfort e puternica. Insa nu imposibil de tratat.  

Recomandarea noastra este sa apelati cu incredere la terapia scurta strategica prin care obtineri rezultate intr-un timp foarte scurt in comparatie cu alte tipuri de terapii. Va veti recupera din boala, veti putea duce o viata de calitate si daca pe viitor boala da semne de revenire veti fi echipati s-o combateti din primul moment.