Complicatii care pot sa apara in caz de anxietate prelungita

Organismul uman este conceput ca un tot unitar. N-ar trebui sa ne mire legatura stransa dintre psihic si fizic. Atunci cand ne aflam in fata unui pericol imediat de natura fizica sau ne speriem foarte tare dintr-un motiv sau altul organismul nostru elibereaza instant adrenalina. Acesta este un hormon care pregateste organismul pentru o fuga rapida de pericol sau pentru o confruntare fizica cu acesta. Adrenalina ramane la nivel ridicat atat timp cat frica sau pericolul pesista. Atunci cand frica se diminueaza, semn ca pericolul a trecut, adrenalina revina la valori normale intr-un timp foarte scurt. Daca frica persista din diverse motive si nivelul adrenalinei ramane foarte ridicat. Ceva ce a fost conceput pentru a ne fi de ajutor in caz de pericol real, ne devine astfel inamic. Trebuie sa stim exact pentru ce anume merita sa ne speriem si orice alt motiv sa-l indepartam fara sa stam pe ganduri. Starea aceasta de anxietate prelungita, stres si de adrenalina la valori ridicate efectiv ne imbolnaveste. Ramificatiile situatiei sunt inca insuficient cunoscute, dar consecintele sunt atat de natura fizica cat si fizica. Despre ele vom detalia in randurile de mai jos. 

 

Complicatii psihice 

Majoritatea persoanelor care sufera de anxietate ajung sa sufere si de depresie. Si nu e de mirare, pentru ca intre cele doua afectiuni sunt legaturi stranse. In urma unui studiu recent s-a descoperit chiar o legatura genetica intre cele doua boli. Si daca e greu sa gestionezi individual anxietatea sau depresia, atunci cand o persoane are ambele boli situatia sa devine si mai dificila. Pentru necunoscatori anxietatea pare mai degraba un moft nu o boala. Pentru ei e simplu sa nu te mai ingrijorezi sau sa nu te mai stresezi pentru toate lucrurile. Numai ca un anxios nu poate face acest lucru. Resursele sale interioare sunt epuizate. Nu mai are capacitate de a schimba lucrurile nici macar atunci cand isi da seama unde greseste. Tocmai de asta trebuie sa ceara ajutor de specialitate cat mai curand posibil de cand isi da seama ca are o problema. Situatia in care se afla nu se rezolva de la sine nici daca dispar factorii stresanti din viata sa. Daca nu ia nicio masura in mod cert ajunge la depresie si lucrurile devin si mai complicate. Tratamentul de recuperare este mai indelungat si mai solicitant. 

O alta complicatie de la stres si anxietate ocazionala poate fi tulburarea de anxietate care este o forma permanenta a acestei boli, care se tot adanceste si ii afecteaza comportamentul pacientului si viata de zi cu zi. De asemenea, afectiunile psihice, chiar si cele in forma usoara, pot determina probleme cu somnul. Fie prea mult, fie prea putin. Fie de proasta calitate, neodihnitor. Nici cu problema aceasta nu se poate continua asa la nesfarsit. Ganditi-va cum va simtiti dupa o noapte de nesomn! In mod cert nu mai puteti fi eficient si cooperant in ziua urmatoare. Munca este afectata, scoala si invatatul, gestionarea relatiilor cu cei din jur are de suferit. Pentru sanatatea voastra nu amanati sa cereti ajutor. 

 

Complicatii fizice

Primul afectat la capitolul fizic este sistemul imunitar. Acesta este deja ocupat sa lupte cu pericolul iminent pe care il percepe incat lasa deoparte activitatea lui de baza – protectia si imunitatea ta. Tocmai de asta esti mai mereu racit. Daca iti faci analize medicale de sange (cele obisnuite) vei descoperi ca ai in organism diverse inflamatii, ca presiunea sangelui este ridicata si ca exista risc de diabet. Mai mult, prezinti tot felul de afectiuni digestive care iti da peste cap alimentatia si programul cotidian. Adica iti da peste cap viata! Daca esti adult si iti doresti familie si copii, chiar daca perseverezi, nu reusesti sa-i ai. Anxietatea si stresul reprezinta cauze importante cand vine vorba de infertilitate. Si e valabil atat la femei cat si la barbati. Poti de asemenea, sa te confrunti cu afectiuni ale inimii sau ale presiunii ridicate a sangelui. 

 

Dupa cum vezi te afli intr-un context periculos si este absolut necesar sa iei masuri de recuperare din anxietate. Indeparteaza din viata ta orice cauza a stresului, reorganizeaza-te cu ajutorul unui psiholog (psihoterapia scurta strategica e foarte eficienta si in aceasta privinta) si invata sa traiesti sanatos.