Copiii, profesorii si atacul de panica. Cum sa ajuti un copil in suferinta

atacul de panica

Daca esti educator, invatator sau profesor cu siguranta ai vazut copii mai mici sau mai mari care au avut un atac de panica. Insa, a durat ceva vreme pana cand ti-ai dat seama ca te confrunti cu atacul de panica si ai inceput sa faci ceea ce era necesar. Pentru ca nu stii niciodata cand unul dintre copii poate avea asa ceva, afla de mai jos ce e necesar sa cunosti asa incat sa-l poti ajuta.

Bine de stiut

De obicei un atac de panica dureaza 10-20 de minute si nu e necesar sa chemi un specialist, insa e necesar sa supraveghezi copilul si sa incerci sa-l ajuti. El nu are nevoie imediata de un specialist, pentru ca atacul va trece de la sine, dar trebuie sa analizezi simptomele, sa comunici cu copilul si parintii (ulterior) si sa-i asiguri ca este ceva ce se poate rezolva. Nicidecum sa intri tu in panica in timpul crizei copilului. Asadar, nu pune mana pe telefon sa suni la 112. Va trebui sa scoti copilul din clasa, sa-l duci intr-o incapere linistita, aerisita si sa stai cu el. Daca va ramane in clasa exista riscul sa se accentueze panica din cauza ca toti ceilalti copii il vor inconjura si va deveni mai greu de gestionat situatia.

Cum recunosti simptomele atacului de panica?

Copii se manifesta diferit in functie de recurenta atacului de panica. Daca li se intampla o data, aproape ca trece neobservat. Daca e ceva repetitiv, copilul e mai speriat si necesita atentia ta. Asadar, copiii carora li se intampla o data atacul de panica se concentreaza la greu la ore si au rezultate mai slabe, poate nu isi fac temele asa cum ar trebui. Lipsesc de la ore atunci cand au nevoie sa vorbeasca cu cineva si nu au cu cine. Se izoleaza si evita sa mearga in anumite locuri sau sa interactioneze cu anumite persoane care, cred ei, ar putea declansa un atac de panica.

Copiii cu atacuri repetate sunt mai usor de identificat. Au respiratia ingreunata, se tin cu mainile de piept ca si cum acolo ar fi sursa problemei, au ameteli si greturi. Au senzatii de cald si de rece alternativ – ca atunci cand au febra produsa de raceala sau gripa. Tremura, transpira si nu pot sta linistiti in banca. Unii se sperie atat de tare incat cred ca vor muri.

Atacul de panica si ce poti face tu

  • Sa-i oferi copilului un loc linistit, sa ramai cu el si sa-i dai un pahar cu apa.
  • Sa-i amintesti ca e ceva care dureaza putin si ca se va simti mai bine in scurt timp.
  • Sa-i ajustezi temele si daca e necesar sa-i acorzi putin mai mult timp atunci cand explici subiecte noi.
  • Sa nu-i provoci stres suplimentar prin felul in care vorbesti sau incerci sa-l disciplinezi pe durata orelor.
  • Sa incerci sa intelegi ce anume ii declanseaza panica si sa-l ajuti sa gestioneze cauta.
  • Sa comunici situatia copilului parintilor, consilierului scolar, colegilor asa incat toti sa-i vina in ajutor atunci cand va fi necesar.
  • Sa te asiguri ca cel mic este diagnosticat si tratat corespunzator.

Pare complicat, dar nu trebuie decat sa-ti pese de copil si sa vrei sa-l ajuti. Restul vine de la sine. Mai ales daca si tu, la randul tau, esti parinte si-ti iubesti mult copiii. Documenteaza-te serios in privinta bolilor care afecteaza copiii din punct de vedere psihic, pentru ca asa poti deveni un sprijin pentru ei, de care chiar au mare nevoie.