Copiii si Facebook-ul

facebook

Din ce in ce mai multi copii de varste fragede au acces la Facebook fara nicio restrictie. Contribuie la acest lucru si faptul ca telefoanele mobile cu internet au ajuns obiecte banale in ghiozdanele scolarilor. Parintii le cumpara aceste gadget-uri pentru a-i putea contacta la nevoie. Cred ca asa ii pot tine in siguranta. Dar capcana este uriasa iar cei mici pot pati lucruri cu adevar grave pe platformele de socializare. In randurile urmatoare vrem sa atragem atentia asupra riscurilor pe care le prezinta acestea si oferim cateva recomandari parintilor pentru a-i proteja pe cei mici.

De ce sunt copiii atrasi de Facebook?

Ca si adultii, copiii cauta sa se afle laolalta cu colegii si pretenii lor. Numai ca unii sunt mai mari ca varsta, iar altii mai mici. Unii stiu cate ceva despre riscuri, altii nu. Pe langa aceasta dorinta de comunicare, de stare de “laolalta” chiar si atunci cand sunt acasa sau in alta parte, unii mai sunt atrasi de continutul de pe platforme: muzica, filme, jocuri. Unii artisti isi lanseaza muzica pe Facebook, casele de productie ofera trailer-uri gratis, filmele mai vechi sunt difuzate gratis. Sunt animatii amuzante si o multime de jocuri.

Cum se complica lucrurile

Problema incepe atunci cand copiii in discutiile lor ajung la lucruri nepermise. Cand descarca jocuri contra-cost pe spinarea parintilor care platesc factura de telefon. Cand discuta cu adulti deghizati in copii. Cand urmaresc filme violente, care implica goliciune sau chiar ajung la pornografie. Cand ajung in anturaje care ii invata sa consume alcool, sa fumeze sau sa se drogheze. Cand vor sa castige un joc cu orice pret asa incat ajung sa faca ilegalitati online (au auzit si ei de hackeri si li se pare cool!). Pana sa-si dea seama parintii ce se petrece, copiii au ajuns deja departe in probleme, pentru ca cei mici exploateaza orice nepricepere a parintilor – si multi nu se pricep la internet, telefoane, calculatoare, jocuri online si alte asemenea!

Parintii si preventia

Pentru ca e greu sa mai smulgi un copil din astfel de situatii odata ce a fost “prins”, cel mai sanatos este sa previi. Si asta presupune ca internetul e restrictionat (nu merge Facebook-ul daca n-are internet). Copilul are acces la internet pentru teme si pentru joaca supravegheata de parinti. Adevarul e ca, pana la 16 ani, nici n-ar trebui sa aiba cont de Facebook. Limita variaza in functie de tara, dar asa e cel mai sanatos. Il lasi sa aiba acces numai atunci cand stie ce riscuri sunt, cand stie sa se fereasca, cand stii ca parinte cu cine isi consuma timpul online. Pana atunci orice comunicare via Facebook ar trebui sa se petreaca prin medierea unuia dintre parinti. Cu grija si atentie puteti tine lucrurile sub control. Si mai e ceva – puneti-va la curent cu tehnologia, pentru ca cei mici va pot fenta oricand.