Copilul si temele. Rutina folositoare copiilor de varsta scolara

rutina

Majoritatea parintilor se plang ca cei mici (sau ceva mai mari) primesc prea multe teme de facut pentru scoala. Este o rutina zilnica. Pe langa asta se mai adauga tot felul de activitati extrascolare (sport, limbi straine, muzica, etc) care consuma mult din timpul celor mici dar si din cel al parintilor. Pentru ca cei mai multi au nevoie de ajutor la teme sau la dus/adus de la cursurile/antrenamentele extrascolare. Asadar, temele au ajuns treptat o povara pentru toata lumea. In fiecare zi e o batalie facutul temelor – convingerea celor mici sa se apuce de teme sau sa termine ce au inceput. Si se petrece in fiecare zi de scoala. Ba cateodata si in zilele de vacanta pentru ca li se dau de lucru tot felul de teme, proiecte si analize. Si cand sunt mai multi copii in familie cu care sa faci teme, chiar ai nevoie de ajutor. Nu e de mirare ca parintii care si-au permis, au angajat meditatori. Asadar, ce e de facut?

 

Rutina temelor

E bine ca parintii sa duca impreuna aceasta treaba legata de temele copiilor, asa incat sa nu devina obositor pentru unul singur. In plus, e stiut ca nimeni nu se pricepe la fel de bine la toate materiile. Pe langa asta, multe materii pe care le studiaza acum copiii sunt noi si un pic confuze pentru parinti. Asadar, trebuie planificat si impartit totul dupa puterile si priceperea fiecaruia. Chiar daca la inceput va fi greu pentru toata lumea, e nevoie de mobilizare asa incat aceste teme sa fie facute la timp, cu atentie si grija. Daca sunt facute superficial nu-i vor fi de mare folos copilului.

 

Joaca si relaxarea

In programul celui mic, in afara de scoala si teme, e nevoie de un interval pentru joaca si relaxare. Asta nu inseamna sa stea ore in sir in fata unui computer sau a unei tablete. E recomandat sa aiba prieteni sau fratii sa se joace impreuna. Jocurile pe calculator ii insingureaza, le creaza adictii si treptat le va fi din ce in ce mai greu sa socializezi cu copiii de varsta lor sau cu adultii (parinti, profesori). Emisiunile de la televizor care sunt adresate copiilor sunt cel putin surprinzatoare pentru un privitor atent. Cei mici sunt treptat impinsi sa creada in lucruri care nu exista. Iar unii nu au capacitatea de a face diferenta dintre poveste/film si realitate. Unii ajung sa aiba grave probleme de comportament. Emisiunile la care se uita cei mici ar trebui analizate atent de catre parinti, mai ales daca acestia isi doresc sa fie parinti responsabili.

 

Odihna si alimentatia

Orele de masa trebuie respectate, iar alimentatia trebuie sa fie una sanatoasa. Gustarile agreate de copii si dulciurile le pot provoca multe probleme. Deci si gusturile alimentare trebuie educate (da, o sa fie greu! dar nu e imposibil). Ora de somn variaza in functie de varsta si de rutina din familie. Dar cei mai multi copii e indicat sa fie in pat la culcare in jur de ora 21. Poate daca e weekend sau vacanta ora 22. Dar nu mai mult.

 

E bine ca un copil de varsta scoala sa doarma singur si daca este posibil, sa aiba camera lui. Treptat nevoia de intimitate se va accentua si din lipsa acestui spatiu personal pot sa apara tot felul de probleme (comportament iritat, frustrat). Ora de trezire e bine sa fie mereu la fel. Tot asa si cu micul dejun. Pentru unitate in familie e recomandat ca macar o masa pe zi sa fie servita impreuna de toata familia. Asta inseamna ca si parintii trebuie sa faca un efort si sa acorde importanta programului copiilor. E adevarat ca e un efort suplimentar, dar familia ar trebui sa fie o parte importanta a vietii noastre. Nu-i asa?