Coronavirus, un risc real dar nu un motiv de panica

Coronavirus a ajuns subiectul nr. 1 in toate buletinele de stiri si in toate ziarele. Indiferent de ora sau specific. Site-urile care prezinta noutati in timp real au ajuns sa fie vizitate de milioane de oameni. Si, trebuie sa recunoastem, ca ne este frica. Mai ales ne este frica de ceva ce nu cunoastem. De ceva ce pare un soi de Bau-Bau din copilarie. Ne este frica de frica si ne pierdem uzul ratiunii din cauza asta. 

Nimeni nu spune ca nu exista un pericol in aceasta privinta atata vreme cat peste 100000 de oameni sunt infectati si cateva mii au decedat in lumea intreaga. Insa, raspandirea si imbolnavirea nu se face instantaneu. De asemenea, exista metode de combatere foarte simple. Nenumarate institute de cercetare si specialisti cu renume se straduiesc sa gaseasca solutii eficiente de combatere asa incat situatia sa fie tinuta sub control la nivel global. Deci, din punct de vedere medical se depun toate eforturile si prin toate mijloacele asa incat acest virus sa fie combatut. 

Totusi, e ceva care ramane: FRICA. In aceasta cascada de noutati cu care suntem asaltati constant, oamenii nu raman decat cu frica. Ce facem cu ea?

 

Riscurile sunt mai mici decat crezi

  • Comunitatea medicala tine sub control situatia la nivel global. Situatia reala din Romania o puteti urmari aici.
  • Majoritatea cazurilor sunt in China si Iran. Dintre statele europene cele mai multe cazuri sunt inregistrate in Italia. In Romania sunt doar cateva cazuri si toti pacientii sunt izolati si se simt bine. 
  • Imbolnavirea cu acest virus poate fi prevenita cu metode simple de igiena si dezinfectare. Asa cum sunt descrise aici
  • Nu este necesar sa-ti faci rezerve alimentare sau de produse medicale consumabile. Poti folosi masca daca doresti ca sa-ti acoperi nasul si gura. Dar trebuie sa stii ca riscul de a te intalni cu un bolnav de Coronavirus nu este nici macar de 1%. Insa iti poate fi de folos pentru racelile si gripele comune, frecvente in aceasta perioada. 
  • Dintre persoanele infectate foarte multe s-au vindecat. Chiar daca spaima de moarte e mare, riscul real de deces din cauza acestui virus este mic. Exista un risc mai mare sa fii lovit de masina! 
  • Se lucreaza in stadiu avansat la vaccinuri si tratamente in mai multe centre medicale din lume si curand vor ajunge in faza de testare. Adica vor incepe sa fie testate pe pacienti afectati.
  • Pana acum nu sunt dovezi ca virusul s-ar transmite prin interactiune cu animalele. Poti interactiona linistit cu animalele de companie sau cu cele din gospodarie (daca ai). 

 

Frica poate fi depasita cu putin ajutor

Sunt persoane care desi constientizeaza ca riscurile sunt mici tot nu-si pot controla frica. Unii chiar ajung sa faca atacuri de panica din aceasta cauza sau o perioada indelungata sa stea in stres si in anxietate. De fapt este o frica de ceva ce e posibil sa nu se intample niciodata. Va amintiti de povestea aceea simpatica scrisa de Ion Creanga? Se cheama Drobul de sare. 

Nu minimalizam situatia iscata de acest virus, dar atitudinea noastra fata de ea trebuie sa fie una rezonabilă, atentă dar nu ingrijorata si nici panicata. Facem tot ceea ce ne sta in puteri ca sa fim sanatosi. Avem grija de noi si de cei dragi. Iar frica necontrolata trebuie diagnosticata si tratata de catre specialisti. Adica, e necesara interventia unui psiholog asa incat persoanele afectate sa depaseasca frica prin intelegerea profunda a cauzelor care au declansat-o. 

 

Psihoterapia scurta strategica este de mare ajutor in aceasta privinta pentru ca vine cu solutii personalizate care dau rezultate in cateva saptamani.