Cum cresti stima de sine?

stima de sine

Stima de sine e un lucru delicat si influentat de multi factori. Conteaza mult cum ai crescut, ce ti-au spus parintii despre tine si despre ei, in ce mediu ai fost educat si cum, cum te raportezi la propria persoana, cum te-au afectat traumele mai mici sau mai mari din copilarie, etc. Chiar daca acum esti adult e posibil sa fii inca marcat de  anumite lucruri. Chiar daca sunt si unele persoane cu stima debordanta de sine, majoritatea sufera din cauza stimei de sine mai scazute decat e sanatos sa fie. Uite mai jos 5 modalitati prin care poti sa te vindeci de trecut si sa-ti cresti stima de sine.

Pentru stima de sine invata sa spui NU

Persoanele cu stima de sine scazuta nu stiu sa spuna NU. Ele nu pot sa refuze ceea ce le cere sau spune cineva. Se tem ca nu cumva sa supere acea persoana si sa o piarda din cercul de prieteni. Sau chiar din propria familie – sa strice o relatie. Problema e ca nu totdeauna oamenii iti cer lucruri pe care e cazul sa le oferi. Gandeste-te daca ceea ce cer e pertinent, adecvat. Daca poti sa faci ceva in acest sens fara sa-ti dai viata peste cap sau sa te expui la un efort continuu. Analizeaza cat de important este. Dar, cel mai adesea, vei fi nevoit sa spui NU. Si sa ai curaj sa-ti asumi consecintele. Daca nu faci asta atunci cand e cazul, toti vor veni sa-ti ceara cate ceva si vei ajunge … presul tuturor. Sa spui NU uneori nu inseamna ca esti un om rau si egosit. Inseamna ca uneori NU poti. Atat. Daca acele persoane nu vor intelege situatia, inseamna ca nu vroiau decat sa-si apere propriile interese fara sa se gandeasca si la tine macar putin. Alege bataliile in care merita sa lupti.

Nu mai face comparatii. Esti un Unicat!

E gresit sa te tot compari cu altii. Fiecare om e Unic. Si nu e doar o observatie psiho-sociala. Fiecare om are trasaturi fizice sau de caracter care sunt adevarate valori si trasaturi mai putin apreciate – unele care se pot corecta. Priveste-te cu bune si cu mai putin bune si treci la treaba. Daca vrei sa reusesti in a-ti implini visul, oricare ar fi el, inseamna sa muncesti. Sa pui la treaba toate darurile pe care le ai. Si nu-ti dori sa fii alta sau altceva decat ceea ce esti. Doar acceptand prezentul vei putea incepe sa construiesti viitorul. Acela la care visezi.

Parerea celorlalti nu e chiar asa de importanta

E adevarat ca sunt situatii cand apropiatii iti atrag atentia asupra unui aspect care trebuie corectat in viata ta. Si e bine sa iei in considerare aceste sugestii. Dar de aici si pana la a cersi aprobarea celorlalti de fiecare data in orice privinta e cale lunga. Gandeste-te bine la ce faci, alege mereu cu atentie, da tot ce poti in orice privinta. Si vei intelege mai bine cine esti si ce poti. Treptat se va construi increderea in tine. O incredere ponderata si sanatoasa.

Spune adio relatiilor nepotrivite

Relatiile nepotrivite te pot trage in jos. Pot distruge increderea in tine si potentialul extraordinar pe care il ai. O sa spui ca nu te cunoastem si e adevarat. Dar stim ca fiecare om are daruri si inzestrari pe care daca le foloseste poate ajunge la performante extraordinare. Poate ca o persoana e talentata la matematica si ajunge un inginer desavarsit. Altcineva poate ca e un muzician sau un sportiv de mare talent. Daca in loc sa-ti exersezi talentele iti consumi timpul si energia cu relatii distructive, nu mai ajungi unde trebuie. Asta nu e un sfat de genul “atinge-ti scopul cu orice pret”. Relatiile sunt importante, suntem fiinte sociale, dar alege cu grija relatiile in care te implici. Sa fie unele valoroase, care sa te creasca in stima si incredere. Poate chiar unele de mentorat, desi in Romania acestea sunt rare.

Daca ai ajuns la varsta adulta si inca esti marcat de ce ti s-a intamplat in trecut iti recomandam sa ceri ajutorul unui psihoterapeut. Te poate ajuta sa te vindeci, sa depasesti trecutul si sa construiesti in tine persoana pe care ti-o doresti.