Cum gestionezi depresia si anxietatea pe durata pandemiei?

Pandemia de Coronavirus a ingreunat situatia sufleteasca si psihica a multor oameni. Cei care erau deja bolnavi de depresie si anxietate sunt acum si mai bolnavi. Iar cei care erau sanatosi inainte de pandemie dau acum semne de imbolnavire. Studiile facute de specialisti in ultimul an sustin ca 37% dintre persoanele afectate de depresie si anxietate nu pot cere ajutor de specialitate din diverse motive si raman sa sufere in tacere. 

  • Daca ti-ai pierdut locul de munca si nu ai bani ca sa platesti pentru servicii medicale
  • Daca pandemia face ravagii in zona ta si esti nevoit sa stai in casa
  • Daca nu sunt cabinete de psihoterapie sau psihiatrie in proximitate
  • Daca esti singur si nu stii ce sa faci pentru ca e o situatie noua pentru tine

Sunt solutii! Nu esti condamnat sa suferi constant de acum inainte. Poti sa te faci bine. Sunt cateva lucruri pe care le poti face tu singur pentru tine. Sunt lucruri pe care le pot face specialistii pentru tine sau grupurile de sprijin. Esti dezorientat? Hai sa facem putina lumina…

Ce poti face tu pentru tine. E destul de usor si nu te costa nimic

Inainte de toate inchide televizorul, aparatul de radio, platformele de socializare. Ai nevoie sa se faca putina liniste in mintea ta asa incat sa te poti aduna. Ai nevoie sa filtrezi informatiile pe care le iei in serios. Nu crede orice, pentru ca se vorbeste mult si nu e totul adevarat. Incearca sa-ti faci o rutina cotidiana in care sa incluzi 8 ore de somn, 3 mese pe zi si ceva activitate in aer liber – atat cat se poate, data fiind situatia. La inceput o sa fie greu sa te adaptezi la un program, dar nu ceda la primele dificultati. Un somn odihnitor, hrana sanatoasa servita la ore fixe si putin sport te vor ajuta sa ai o baza de pornire in lupta ta cu anxietatea si depresia. 

Ce pot face grupurile de sprijin

Dupa ce ai pus putina ordine in viata ta, treci la pasul nr. 2: cauta un grup de sprijin pe internet. Fiind grupuri virtuale accesul este gratuit dar iti ofera sustinerea de care ai nevoie. Un sfat si o vorba buna venita de la cineva care iti cunoaste luptele iti vor prinde foarte bine. Va functiona ca o plasa de siguranta in zilele mai grele. Daca ai acces la un grup de sprijin cu intalniri periodice fata in fata este si mai bine. Fa-ti prieteni din aceste grupuri, mai ales dintre cei care au invins anxietatea si depresia pentru ca asa ai o sansa in plus sa iesi din probleme. Daca ai membri ai familiei care vor sa te ajute, chiar si de la distanta, accepta ajutorul lor pentru ca este pretios. 

Pune-te la curent cu noutatile care conteaza despre boala de care suferi. Cauta recomandari de specialisti si cabinete. Afla unde ai putea primi ajutor de specialitate pe care sa ti-l poti permite. Stim ca exista tot felul de mituri cu privire la tarifele pentru sedintele de psihoterapie, dar nu-s toate la fel. Sunt specialisi care ajuta gratuit cazuri disperate, ofera un numar de sedinte gratuite sau face evaluari si indrumari gratuite. Vezi de ce anume ai tu nevoie, ce anume poti primi gratis si pentru ce anume trebuie sa platesti. Conteaza mult metoda terapeutica folosita pentru ca o psihoterapie scurta nu este imposibil de sustinut financiar, pe cand una care poate dura ani de zile te poate epuiza si in vremuri bune, daramite in pandemie.

Ce pot face specialistii pentru tine

Daca ai deja un diagnostic cert inseamna ca-ti trebuie un psihoterapeut. Daca nu ai un diagnostic ai nevoie de ajutorul unui psihiatru. Acesta foloseste niste grile de evaluare in diagnosticare si tot el poate prescrie si tratament medicamentos. Insa, daca te opresti aici n-ai rezolvat problema. Trebuie sa mai faci un pas pana la psihoterapie si sa te tii de ea pana la vindecare completa. Trebuie sa stii ca, desi e pandemie si unele lucruri sunt restrictionate, e necesar sa mergi fizic la psihiatru. Pe cand la psihoterapia se poate rezolva si online. Alege un psihoterapeut cu care poti comunica bine si care aplica o forma scurta de psihoterapie, precum psihoterapia scurta strategica. In medie dupa 7 sedinte pacientii se simt mult mai bine. Psihoterapia scurta strategica ofera solutii personalizate la problemele pacientului si-l echipeaza pentru viitor. 

 

Asadar, chiar si in pandemie, chiar si cu bani putini, sunt solutii. Nu suferi in tacere. Preia haturile vietii tale si vei reusi sa-ti recuperezi si sanatatea. Iti dorim sa reusesti, din toata inima.