Cum iti dai seama ca esti stresat? Ia masuri chiar acum
Esti stresat in aceasta perioada din an? Este explicabil, dar nu poti continua asa.
Trebuie sa identifici cauzele asa incat sa-ti poti da seama ce ai de facut.
In aceasta perioada a Sarbatorilor de iarna suntem mai stresati decat de obicei si nici nu ne mai dam seama ca asa stau lucrurile. Ni se pare cumva explicabil sa ne simtim obositi ca doar alergam de colo-colo, sa poftim la diverse mancaruri – ca sunt gustoase si multe, dar ar trebui sa constientizam momentul in care nivelul stresului sare de limitele normale, gestionabile. Tocmai despre asta ne-am propus sa discutam in randurile urmatoare.
Iata semnalele ca esti stresat:
Pofte alimentare
Ni se intampla mai mereu sa avem pofte alimentare, dar atunci cand suntem stresati, acestea devin mai greu de controlat. De exemplu, simti nevoia sa consumi ciocolata pentru ca nu poti fara ea sau cafea. Insa, daca le dam curs starea noastra se restabileste pentru numai 20 de minute (spun specialistii). Poftele alimentare mai sunt asociate si cu alte afectiuni, dar merita sa iei in serios semnalul de alarma.
Leziuni inexplicabile pe piele, acnee, transpiratie, caderea parului
Organismul protesteaza in diverse feluri la “tratamentul” pe care i-l aplici. E posibil sa gasesti vanatai pe piele si sa nu-ti mai aduce aminte unde ai fi putut sa te lovesti. Trebuie sa ai grija, pentru ca leziunile se vindeca mai greu atunci cand esti stresat. E posibil sa-ti apara acnee pe fata sau in alte zone expuse ale corpului si sa incepi sa crezi ca ai vreo dereglare hormonala adolescentina. Chiar daca folosesti antiperspirante si igiena nu este o problema e posibil sa te lupti cu transpiratia. E drept ca si aceasta manifestare se poate asocia cu alte afectiuni. Dar daca dupa toate cele de mai sus iti mai cade si parul (de obicei cel de pe frunte) atunci e clar ca esti stresat. In perioadele de stres debuteaza si diverse alergii – nici nu-ti vine sa crezi la ce descoperi ca esti alergic.
Dureri de cap, dureri musculare
Durerile de cap sunt considerate simptome ale multor boli, motiv pentru care ele se analizeaza in context. Durerile musculare pot avea si cauze naturale daca ai avut o perioada de activitate fizica intensa. Dar daca nu se explica, atunci trece-le pe lista ca si simptome ale stresului. Te pomenesti ca strangi din dinti si scoti sunete straine de comportamentul tau obisnuit? Inseamna ca ai bruxism provocat de stres.
Tulburari digestive, tulburari de somn, tulburari sexuale
Si acestea se manifesta tot atunci cand esti stresat. Daca stii ca n-ai mai avut probleme digestive, sexuale sau de somn inseamna ca e momentul sa analizezi cauzele care te imping catre stres. Daca nu iei masuri aceste tulburari vor deveni boli care te vor marca pentru multa vreme. Asa ca e mai bine sa le tratezi acum cu atentie.
Imunitate scazuta si ticuri
Daca te imbolnavesti din orice (mai ales raceala, gripa, etc.) inseamna ca e un semnal. Dupa o perioada dificila in privinta sanatatii ti se poate spune ca ai imunitate scazuta si e explicabil. Dar daca lucrurile au parut normale timp de cateva luni, n-ai sesizat ceva deosebit, inseamna ca e stresul care s-a instalat confortabil in fiinta ta. Imunitatea scazuta este provocata de numarul mic de globule albe, ele avand menirea de a lupta impotriva infectiilor. Ticurile apar atunci cand nu mai gasesti cai de a-ti exterioriza starea de stres. Nu mai stii cum sa numesti problema pe care o ai dar speri sa o poti controla cumva.
Avand la indemana acest tablou al simtomelor si comportamentelor unei persoane stresate este imposibil sa nu-ti dai seama care este propria stare, nu-i asa? Daca te recunosti in 2-3 situatii din cele mentionate mai sus, inseamna ca e momentul sa iei masuri (odihna, tratamente medicamentoase sau terapie – dupa caz). Nu mai amana!