Cum poti ajuta un bolnav de anxietate? Recomandari practice
Anxietatea este o afectiune psihica raspandita la nivel global. A fost si pana acum, dar de cand cu pandemia este si mai raspandita. Probabil ca cei mai multi dintre cei afectati nu au o diagnosticare oficiala sau n-au apucat sa inceapa vreun tratament de recuperare. Pana reusesc acest lucru, e foarte important modul in care sunt ajutati de catre cei dragi. Oata ce poti face daca ai pe cineva drag afectat de anxietate.
Explica-i ce important e ajutorul medical
Intr-o perioada ca aceasta cel mai mare risc este sa nu inceapa tratamentul sau sa renunte la el. Teama de o boala si mai grava decat anxietatea ii tine pe multi in casa, prizonieri ai coronavirusului. Nu se mai duc la psihoterapie, nu mai cauta ajutor, nu mai iau medicamente. Daca observi acest comportament la cel drag al tau, nu-l lasa sa renunte. Fii perseverent in a-i aduce in vedere ajutorul medical. Lucrurile se misca tot mai mult online. Retetele se transmit prin e-mail, sedintele de psihoterapie au loc pe Skype sau cu ajutorul altei aplicatii. Chiar daca e o perioada dificila, sunt solutii. Invata-l pe cel drag cum sa lupte cu boala si cum sa ajunga la solutii.
Tempereaza-i modul de gandire
De multe ori il auzi pe cel drag exprimandu-si temerile si ingrijorarile mai mult sau mai putin direct. Incearca sa-ti dai seama ce frica il face sa vorbeasca asa cum o face sau sa se comporte asa cum o face. Combate acea frica prin exemple concrete, lucruri pozitive din viata voastra care nu pot fi interpretate altfel. Daca se teme de o situatie din viitor tine minte si cand totul iese bine aminteste-i ca s-a ingrijorat degeaba si ca poate ar fi bine sa nu se mai ingrijoreze asa de mult. Trebuie sa ai tact, sa alegi bine cuvintele si momentul asa incat sa nu spune ca un repros. Ceva de genul „ti-am spus eu”. Treptat e posibil sa-si dea seama ca modul sau de a vedea lucrurile este defectuos si ca e cazul sa foloseasca alti… „ochelari”.
Fa lucruri in locul sau… dar nu la nesfarsit
Atunci cand cineva drag este bolnav suntem tentati sa facem totul pentru el. Nu precupetim niciun efort. Problema e ca in felul asta ajungem cumplit de obositi si nu mai putem avea grija nici de noi, daramite de bolnav. Asadar, nu se califica toate situatiile la a le rezolva tu. Bolnavul va ajunge astfel sa-si piarda capacitatea de a rezolva treburi din propria viata.
E necesar sa selectezi. Daca cel drag se simte foarte rau intr-o zi cand are ceva important, ajuta-l daca poti. Nu lua asupra ta toate treburile lui cotidiene. Cu tact si afectiune explica-i va nu poti si ca nici nu e un lucru de folos. Nici pentru el si nici pentru tine.
Desigur ca mai sunt si alte recomandari, dar daca le veti aplica pe acestea 3 veti vedea o imbunaratire in relatia dintre voi si in gestionarea bolii celui drag. Probabil cea mai mare victorie este sa ceara ajutor de specialitate. Sa-si dea seama ce important este si sa se tina de tratament. Psihoterapia scurta strategica este o modalitate rapida si eficienta de tratare a anxietati. Apelati la ea si nu veti regreta.