Cum poti sa gestionezi stresul posttraumatic?

Daca ai ajuns sa citesti aceste randuri cu siguranta stii ce este stresul posttraumatic. E posibil sa ai si un diagnostic cert iar acum cauti solutii la aceasta problema. Pentru ca este intr-adevar o problema. Solutia pe care o cauti nu este una minune, ci un complex de solutii care lucreaza impreuna pentru recuperarea ta. Si da, e posibil sa te recuperezi complet din aceasta problema si sa fii si echipat s-o poti combate in caz ca pe viitor iti mai da tarcoale.
Diagnosticarea corecta
Primul pas in recuperarea ta este diagnosticul cert pus de catre un specialist in domeniu, adica un psihiatru. Diagnosticul nu se pune de catre oricine si nici nu inseamna ca suferi de stres posttraumatic daca te recunosti in vreun articol de pe net. Specialistul are niste grile precise de diagnosticare si de analiza a situatiei tale. Are acces la informatii medicale la care tu nu ai sau nu stii cum sa le interpretezi. Asa ca ia-l in serios. Daca ai dubii, poti consulta si al doilea specialist.
Tratament medicamentos
Pasul al doilea este recomandarea unui tratament medicamentos care trebuie ajustat situatiei tale. Nu exista un medicament care sa fie valabil la toti pacientii cu acest diagnostic. Si nici aceeasi dozare. Daca stii care este medicamentul, nu-l lua dupa ureche. Pentru ca iti poate face mai mult rau decat bine. Medicamentele pentru afectiuni psihice se cumpara numai dupa ce au fost prescrise si pacientul are reteta de la specialist. In cazul stresului posttraumatic se folosesc antidepresivele, medicamente care sa scada anxietatea, sa ajute pacientul sa doarma si sa scape de cosmaruri.
Psihoterapia
Pasul al treilea este psihoterapia. Daca te rezumi la medicamente nu vei reusi decat sa fii pe linia de plutire, cum se spune. Prin psihoterapie inveti sa te ridici deasupra factorilor declansatori. Inveti sa-i stapanesti, sa-i recunosti, sa-i combati. Sa le dai o noua semnificatie si sa te eliberezi de frica si de trauma suferita. Sunt multi psihologi si multe feluri de psihoterapii. Dar daca nu vrei ca recuperarea ta sa dureze ani de zile, iti recomandam sa apelezi la terapia scurta strategica.
Schimba-ti viata
Pasul patru inseamna schimbari pe care e recomandat sa le faci in viata ta. Nu te poate obliga nimeni sa le faci, dar pentru binele tau, fa-le!
- Dieta echilibrata – sprijina buna functionare a organismului tau si te ajuta sa ai rezultate bune in recuperare
- Meditatii cotidiene si tinerea unui jurnal – te ajuta sa-ti pui gandurile in ordine si sa te intelegi pe tine insuti mai bine
- Sport & Odihna – activitatile sportive zilnice regleaza nivelul adrenalinei, cea cu care ai probleme cand se declanseaza o criza. Adica poti preveni crizele in acest fel. Odihna iti intareste organismul si te face mai receptiv la recuperare.
- Autocontrol – iata un aspect pe care toti trebuie sa-l exersam dar de care tu ai mare nevoie. Invata sa-ti controlezi fricile si iti vei controla si crizele. Vei intelege factorii declansatorii si cum trebuie sa te raportezi la ei.
Dupa cum vezi sunt lucruri pe care le fac specialistii pentru tine. Si mai sunt si lucruri pe care tu insuti le poti face pentru tine. De asemenea, daca este posibil, participa la grupuri de sprijin. Daca in zona ta nu exista, cauta online sau cere ajutorul familiei si prietenilor pentru ca ei sa-ti devina grup de sprijin. E bine totusi, ca in acest grup sa fie si ceva cu cunostinte de psihoterapie. Ca sa poti fi ajutat imediat indiferent ce dificultate ai putea intampina. Daca nici asa nu se poate, tine legatura strans cu psihoterapeutul tau.