Cum poti sa previi insomnia?
Insomnia a devenit in ultimii ani una dintre cele mai mari probleme de sanatate care le putem avea. Stilul de viata agitat foarte ocupat, in continua miscare, ne provoaca foarte multe probleme printre care si insomnia. Cei mai multi cred ca aceasta inseamna sa nu poti dormi. Insa este o afectiune mai complexa decat atat. Tot insomnie este si atunci cand nu poti sa dormi, cand te trezesti peste noapte de multe ori, cand te trezesti foarte devreme si nu mai poti adormi la loc, cand desi dormi numarul adecvat de ore nu te trezesti odihnit etc. Sunt o multime de forme ale acestei afectiuni care trebuie luate in considerare si este aproape imposibil sa nu te confrunti si tu cu macar una dintre ele. Daca totusi aceasta enumerare nu iti este familiara, in sensul ca nu ai aceste probleme inseamna ca esti un fericit. Pentru tine este acest articol, ca sa te invete cum sa previi aparitia acestor probleme in viata ta.
Programul de somn
O sa spui ca numai bebelusii au program de somn si venim sa te contrazicem cu cateva argumente. Organismul uman are nevoie de un interval de odihna in fiecare noapte care sa se desfasoare intre aceleasi ore. Daca dormi numarul adecvat de ore dar nu in acelasi interval orar nu vei reusi sa te simti odihnit, organismul tau nu va gasi tihna de care ai atata nevoie din cauza orelor variabile de culcare si trezire si a numarului de ore de somn. Asadar, ceea ce este foarte sanatos pentru bebelusi se aplica si celor de varsta adulta. Cel mai sanatos program de somn debuteaza in jurul orei 10-11 seara si se incheie in jur de 6 – 7 dimineata. Specialistii considera ca fiecare ora de somn de dinainte de miezul noptii valoreaza cat doua ore in alt interval. Adica daca vrei sa fii cu adevarat odihnit nu te culca foarte tarziu si nici nu te trezi extrem de devreme.
Spatiul de odihna
Probabil ca ai mai auzit recomandari de acest gen: ca dormitorul trebuie sa fie curat, aerisit, sa miroasa bine, sa ai lenjerii curate, imbracaminte proaspata, saltea confortabila, sa faci baie relaxanta inainte de culcare, sa bei un ceai sau o cana de lapte caldut inainte sa adormi. Toate aceste lucruri sunt utile si contribuie la calitatea somnului si a odihnei tale, insa noi ne referim la alti factori, precum temperatura spatiului de odihna, lumina mediului ambiant si linistea. Fiecare persoana are o temperatura de confort. Daca intr-o camera este prea cald sau prea frig nu poate dormi. Organismul uman este construit de asa natura incat se odihneste perfect in lipsa luminii, atunci cand e vorba de somn nocturn, sursa principala de odihna. Daca pastrati peste noapte o lumina aprinsa, poate o lumina de veghe, poate o veioza etc. e posibil ca acest lucru sa va afecteze somnul. In privinta linistii este evident, nu poti dormi daca e galagie, nici macar daca esti foarte obosit. Analizeaza care sunt conditiile specifice pentru odihna perfecta in cazul tau. Probabil ca toate cele mentionate mai sus.
Mai putina mancare, alcool si cafea
Masa de seara ar trebui sa fie una usoara. Asadar evita mancarurile grele si in cantitati insemnate, ca sa nu fie e necesar sa iti prelungesti digestia in timpul de somn si sa ramai treaz. Daca alcoolul este consumat seara poate da o stare de relaxare si de somnolenta, insa nu te ajuta deloc cand vine vorba de somn real si odihnitor. Vei sfarsi prin a te plimba prin casa fara sa mai poti dormi. Similara este si situatia cu cafeaua, daca este vorba de cantitati insemnate consumate peste zi sau daca se consuma cafea seara. Poti sa ajungi sa iti decalezi mult orele de somn, sa te trezesti peste noapte, sa te trezesti prea devreme si sa nu mai poti adormi la loc si in final sa fii somnolent pe timp de zi, atunci cand ar trebui sa fi activ si eficient la munca, la scoala sau acasa. Recomandarea noastra ar fi sa renunti la aceste substante pentru ca iti dauneaza si sa fii grijuliu in privinta mesei de seara, atat ca si continut cat si din punct de vedere al cantitatii.
Sportul si activitatile in aer liber
Majoritatea persoanelor de varsta adulta sunt mereu ocupate si e putin probabil sa mai aiba timp de facut sport sau de iesit in parc in aer liber. Acest lucru afecteaza starea de spirit pe care o au (sunt stresate, sufera de anxietate) dar si starea de sanatate fizica. Ii incearca o neputinta cand vine vorba de miscare, de carat greutati, de ridicat lucruri voluminoase, chiar ajung sa nu mai simta nicio placere din activitatile fizice. Mai ales daca de ani de zile fac munca de birou. Sunt si persoane care au realizat ca au o problema la acest capitol si au inceput sa mearga la sala de sport. Trebuie sa va spunem ca nu este acelasi lucru sa faci sport in sala de sport cu a face sport in aer liber, in parc sau pe stadion. Lumina soarelui contribuie la fixarea vitaminei D in organism, previne depresia si o multime de probleme de sanatate printre care si insomnia. Suntem conceputi de asa natura incat sa ne pastram sanatatea confruntandu-ne cu efort fizic, cu efort intelectual, cu variatii de temperatura, cu razele soarelui, etc. Avem nevoie sa ne pastram in forma la orice varsta si din toate punctele de vedere. Haideti sa nu mai neglijam acest aspect oricat de ocupati am fi.
Renuntati la gadget-uri, macar seara
Sunt mai multe studii de specialitate care avertizeaza ca utilizarea laptopului tabletei sau telefonului inainte de culcare afecteaza foarte mult odihna, calitatea somnului de peste noapte. De aceea se recomanda ca inainte cu o ora de ora stabilita pentru a merge la culcare sa nu le mai folositi. Daca va place sa cititi inainte de culcare optati pentru o carte tiparita, lasati deoparte gadgeturile. Pe langa faptul ca va strica odihna si va induc insidios insomnia, va afecteaza si vederea din cauza luminii albastre intense pe care o emana. Acelasi lucru e indicat sa-i invatati si pe copiii vostri daca tineti cu adevarat la sanatatea lor.
Daca te lupti cu insomnia de ceva vreme si nu reusesti sa-i vii de hac, inseamna ca ai nevoie de ajutorul unui specialist care sa-ti reorganizeze programul, obiceiurile si care sa te sustina in perioada de schimbare. Consulta un psihoterapeut cu practica in psihoterapie scurta strategica si problemele tale se pot rezolva in cateva saptamani.